Mostani cikkemben olyan gyümölcsöket mutatok be nektek, amelyeket őseink még nagyon jól ismertek, illetve gyűjtöttek. Sokan mára elfelejtették őket, pedig a nemesített gyümölcseinknél sokkal könnyebben termeszthetők házikertben, ráadásul ízletesebbek is, nézzük tehát, melyek ezek!
Ősi gyümölcseink – Fekete-, és fehér eperfa
A fekete eperfa Közép-Ázsiából, míg a fehér Kínából származik, régen mind a két fajta megtalálható volt Magyarország egész területén, majd minden parasztháznál, manapság viszont kevésbé népszerű – hulló termése miatt. Az eperfát egyes területeken szederfaként ismerik, gyümölcsét is szedernek mondják, annak ellenére, hogy a szeder a rózsafélék családjába tartozó cserjeféle. Gyümölcsét nagyon szerették a gyerekek, de az idősek is örültek neki, sokan készítettek belőle például bort.
A fehér eper éretlenül kesernyés, viszont megérve istenien finom, mézédes. A fekete eper savtartalma magasabb, kevésbé éretten is fogyasztható, ekkor üdítően savanykás, megérve pedig édeskés, a szederhez hasonló. Többen azért nem szeretik, mert beszínezi a nyelvet, illetve a bőrt, ráadásul kimoshatatlan foltot hagy a ruhán. Kiválóan alkalmas mindkét fajta eltevésre, mélyhűtőben tárolhatók, de készíthető belőlük befőtt, mártás, gyümölcslé, szörp, turmix, még akár lekvár is. a fehér eperfa termése pedig alkalmas pálinka, és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre.
A madarak kedvelőinek is ajánljuk ezeket a növényeket, mivel a galambok, a kacsák, és a libák is szeretik. Tudni kell róluk, hogy a kutyák is szeretik, de esetükben oda kell figyelni, mert hajlamosak több marékkal is fogyasztani belőle, ami emésztési problémákat okozhat. Ha szeretnétek több mindent megtudni az eperfa termesztéséről, akkor (ide kattintva) olvassátok el korábbi cikkünket!
Ősi gyümölcseink – Húsos som
Egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt ez a fantasztikus növény, már ősidők óta gyűjtjük termését, és még a kertekbe is beköltöztettük. Manapság már csak az erdők szélein, középhegységeink erdeiben találkozhatunk velük. Termése piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas magot tartalmaz, éretten kellemes ízű. Sajnos ma már csak kevesen tudják, hogy mennyire értékes növény: gyümölcsének C-vitamintartalma 200 mg/100 g körül van, gazdag karotinban, tovább sok cukrot, pektint, almasavat tartalmaz.
Terméséből kiváló lekvár, szörp, kompót, gyümölcsbor és pálinka készíthető. Értetlen termését az olívabogyóhoz hasonlóan teszik el sós vagy ecetes vízben, már az ókor óta. Ha többet szeretnétek tudni a húsos somról, illetve a húsos som termesztéséről, akkor kattintsatok ide és olvassátok el korábbi írásunkat! Érdemes velem tartani a következő oldalon is, mivel még számtalan ősi gyümölcsöt mutatok be nektek, amiket jó lenne, ha nem felejtenénk el!
Forrás: Fotók: Pixabay