Mindenki ismeri a Matcha teát, a zöld tea fajtát, amit több száz éve eredetileg Japánban és Kínában kezdtek el fogyasztani, majd az egész világon elterjedt antioxidáns hatása illetve magas C-vitamin tartalma miatt. Ma már bizonyítottan az egyik legegészségesebb ital.
Miért is érdemes még fogyasztanunk Matcha teát minden nap?
margin:0cm">
Rengeteg energiával lát el minket
Régen még a szamuráj harcosok is ezt fogyasztották harcba indulás előtt. Első sorban magas koffein tartalma miatt híres, bár ezt más tápanyagoknak köszönhetjük. Egy reggel elfogyasztott csésze tea után akár 6 órán keresztül is talpon maradhatunk bármilyen mellékhatás nélkül (például magas vérnyomás) köszönhetően a L-teaninnak.
margin:0cm">
Antioxidánsban gazdag
Egy tálnyi matcha tea ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint bármelyik másik étel. Ketachin tartalmának köszönhetően kitartóan küzd a szabadgyökök ellen, amik rengeteg krónikus betegséget okozhatnak.
Nyugtató hatása van
Nem is kell messzire menni, hiszen már egy ismert aminosavnak köszönhetjük a nyugodtság érzetet is, szintén az L-teaninnak, ami fáradtság érzet nélkül nyugtatja le az elménket. A nagy buddhisták is részben ezért ittak matcha teát, hogy kellően nyugodt állapotba kerüljenek a meditációhoz.
Erős védelmet nyújt az immunrendszerünknek
Már egy csésze teában is kellő mennyiségű C-vitamin, kálium, vas és fehérje található, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez.
Alacsonyabb koleszterinszint
Tudományosan nem tudni miért és hogyan van hatással a koleszterinszintünkre, de bizonyított, hogy, aki több matcha teát fogyaszt annál kevesebb az LDL koleszterinszint és magasabb a HDL koleszterin a szervezetükben.
Égeti a zsírt
A matcha 25-30%-kal növeli az anyagcserénket, ezzel elősegíti a súlycsökkentést, és mivel könnyen felszívódó rostokat tartalmaz, tudja stabilizálni a vércukorszintet is. A teában található antioxidáns segíti beépülni az enzimet, ami a zsírsejtek lebontásáért felelős, ezért sokan szokták ajánlani, hogy edzés előtt fogyasszunk matcha port, mert akár 25%-kal is képes javítani a zsírégetést.
Hogyan készítsünk otthon matcha teát?
Egyáltalán nem kell megijedni tőle, semmivel sem bonyolultabb, mint a sima tea.
Mutatom:
1) Először is forraljunk friss vizet és várjunk amíg egy kicsit kihül.
2) Egy kiskanál (vagy egy bambuszkanál) matchát tegyünk egy tálba, majd öntsük rá a forralt vizet.
3) Gyors mozdulatokkal keverjük össze (lehet használni a tejhabosító kis keverőt is) amíg el nem érünk egy habos textúrát és már fogyaszthatjuk is!
Persze a kávé kedvelőket sem felejtettük ki! Íme a matcha latte elkészítése!
1) Tegyünk egy tálba a matcha porból, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és egy kis habverő segítségével készítsünk belőle egy sűrű állagú masszát.
2) Forraljunk vizet, majd öntsük ezt is hozzá a sűrű pasztához (max 70 fokos legyen a víz, különben nagyon keserű lesz)
3) Gyors és egyenletes mozdulatokkal habosítsuk fel.
4) Adjuk hozzá kedvenc tejünk, majd ízesítsünk ízlésünknek megfelelően.
Rengeteg módja van még a matcha latte elkészítésének, sajátosítsuk el őket nyugodtan és kényesztessük magunkat a mindennapokban is!