Így készül a málnabor
A málnabor elkészítéséhez használhatsz fagyasztott és friss málnákat is. A fagyasztott málnáknak annyi előnye van, hogy kiolvadáskor a gyümölcsök részben már lebomlanak, ami valamivel felgyorsíthatja az erjedési folyamatot. Éppen ezért még a frissen szedett vagy vásárolt málnáidat is érdemes (habár nem muszáj) lefagyasztani, ha bort szeretnél készíteni belőlük.
Előkészületek
A borkészítéshez első sorban egy erjesztőre lesz szükséged, amire általában egy nagy légmentesen zárható műanyag hordó tökéletesen megfelel. Minden eszközödet fontos, hogy alaposan letisztítsd és fertőtlenítsd, mielőtt bármire elkezdenéd használni őket, elkerülve ezzel, hogy a káros baktériumok és élesztőgombák tönkretegyék főzetedet. Az erjesztőhordót legegyszerűbben úgy fertőtlenítheted, hogy feltöltöd langyos vízzel, és 3,5 literenként egy evőkanálnyi sima, szagtalan fehérítőt keversz hozzá.
Ezt óvatosan keverd meg, hogy a fehérítőből mindenhová jusson, majd hagyd ülni 10 percig, mielőtt alaposan kiöblítenéd. Ne felejtsd el fertőtleníteni a hordó tetejét is! Egy másik tárolóban készítsd el ugyan ezt a fehérítős keveréket ugyan ezzel a koncentrációval (1 evőkanál/3,5 liter víz) – ezt a többi eszköz fertőtlenítéséhez használhatod.
Hozzávalók
A következő hozzávalók 3,75 liter, nagyjából 11%-os száraz málnabor elkészítéséhez elegendők. 1 kg fagyasztott málna, 1 kg fehér cukor, 1 Campden tabletta (opcionális), 1 teáskanál pektinbontó enzim, 1 teáskanál savkeverék (borkősav, almasav, citromsav), 1 teáskanál élesztő tápanyag, 1 csomag borélesztő.
Elkészítés
Fogd a fertőtlenített erjesztőhordót, és helyezd bele a fagyasztott málnákat, 500 g cukrot, és önts rá két liter forró vizet. A forró víz segít elpusztítani a málnában esetlegesen előforduló baktériumokat, biztosítva ezzel, hogy azok később nem rontják el a bort. A víz beöntése után alaposan keverd meg a hordó tartalmát, hogy a cukor szétolvadhasson. A következő oldalon folytatom!