Málnalikőr házilag - A „felnőtt málnaszörp” elkészítéséhez némi vodkára, cukorra, és persze málnára lesz szükséged – egészségedre!
Hozzávalók: a málnalikőrhöz kelleni fog 680 g friss vagy fagyasztott málna, 3 és fél bögre vodka, és 1 bögre cukor.
Elkészítés
Öntsd a tisztára mosott (vagy fagyasztott) málnákat egy nagy befőttesüvegbe, majd öntsd utána a cukrot, végül pedig a vodkát. Zárd le az üveget, és a következő 24 órában több alkalommal is alaposan rázd fel, hogy a cukor feloldódjon a vodkában. Ezután helyezd egy hűvös, napfénytől védett helyre 6 hétre. Ez idő alatt minden további nap egyszer alaposan rázd fel az üveg tartalmát. A hatodik hét után szűrd át, és tárold hűtőben!
Így készül a házi málnaecet - Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen az igazán jó málnaecet, akkor vess egy pillantást az alábbi receptre.
Hozzávalók: ehhez a málnaecethez 3 bögre friss málnára, 2 bögre fehérborecetre, és fél bögre cukorra lesz szükséged.
Elkészítés
Alaposan öblítsd át a málnákat, majd hagyd őket megszáradni egy papírtörlőn. Helyezd a gyümölcsöket egy nagy befőttesüvegbe, majd tedd őket félre. Fogj egy közepes méretű lábast, és öntsd bele az ecetet és a cukrot. Közepes hőfokon hevítsd őket forrásközeli állapotba – közben folyamatos kevergetéssel biztosítsd, hogy a cukor egyenletesen beleolvadjon az ecetbe. Fontos, hogy a keverék ne forrjon fel. Öntsd a közel forró cukros ecetet a málnákra, majd hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt lezárnád az üveget.
Zárd le az üveget szorosan, majd hagyd szobahőmérsékleten 48 órára. Ügyelj rá, hogy eközben ne érje közvetlen napfény. Végy egy tésztaszűrőt, és helyezz bele két réteg gézt. Ezen keresztül szűrd át az ecetes málnalevet egy tiszta tálba. Ha az összes folyadék átfolyt, fogd össze géz széleit, és egy műanyag spatulával nyomkodd ki belőle a maradék levet a tálba. A gézre és a málnadarabokra ez után már nem lesz szükséged. Végül öntsd át a szűrt levet egy befőttesüvegbe vagy palackba, és zárd le szorosan. Napfénytől védett helyen (lehetőleg hűtőben) tárolva 6 hónapig felhasználható.