Magmentes málnalekvár recept - szeretjük kenyéren, szeretjük palacsintában, szeretjük házilag! Néhány egyszerű lépés, és már kész is!
Hozzávalók: Készíts elő 450 g málnát, 400 g kristálycukrot, és 3 teáskanál citromlevet.
Elkészítés
Mielőtt hozzákezdenél, helyezz 2-3 csészealjat a fagyasztóba, és sterilizálj 1db 500 ml-es, vagy 2 db 250 ml-es befőttesüveget. Ehhez először is mosd át őket forró, mosogatószeres vízzel (vagy mosogatógépben), majd töltsd fel őket forró vízzel, öntsd ki, végül pedig helyezd őket a sütőbe 140°C-ra 20 percre. Ez után hagyd őket a sütőben, míg a lekvár el nem készül, hogy még forrón önthesd beléjük. A tetejüket szintén mosd át mosószeres vízzel (vagy mosogatógépben), forrázd le, és hagyd megszáradni.
Öntsd a málnákat, a cukrot, és a citromlevet egy nagy lábasba. Fogj egy krumplinyomót, és nyomkodd össze alaposan a málnákat. Helyezd a lábast a tűzhelyre, és állítsd azt alacsony hőfokra, de úgy, hogy ne kezdjenek el felforrni. Kevergesd a málnás keveréket, amíg a cukor szét nem olvad benne. Húz végig néha egy fakanalat a lábas fenekén, hogy megnézd, vannak-e még benne cukorkristályok. Fogj egy üvegedényt, és helyezz rá egy fém szűrőt.
Szűrd át rajta a málnás keveréket, és távolíts el minden hátramaradó szem málnamagot a lábasból. Öntsd vissza a már szűrt „málnalevet” az immáron magmentes lábasba, majd helyezd rá a szűrőt, és egy evőkanállal nyomkodd át rajta a málna húsát. Ha mindent jól csinálsz, akkor a lábasban benne lesz a málnák leve, és a málnadarabok is, de már mag nélkül. Ha ezzel megvagy, akkor keverd át a levet egy fakanállal. Forrald addig a málnalevet, míg a buborékok már kevergetés hatására sem tűnnek el belőle, és főzd így 5 percen keresztül.
Vedd le a lábast a tűzhelyről, majd kanalazz át egy kevés lekvárt egy korábban lefagyasztott csészealjra, és helyezd a hűtőbe egy percre. Óvatosan végig az ujjad a lekvár felszínén – ha felgyűrődik, és ragadós, akkor kész is vagy. Ha nem, akkor forrald a lábast további egy percig, majd teszteld a lekvárt újra ugyan így. Végül vedd elő a még forró befőttesüveget (vagy üvegeket) a sütőből, öntsd át bele a lekvárt. Ez után azonnal zárd rá a tetejét. Hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön egy napfénytől védett, sötét helyen. Az első felnyitás után hűtve tárold.