Nagyon sok minden készülhet málnából, például szörp, dzsem, bor, likőr, ecet, és még sorolhatnám. Én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti a málnát, éppen ezért most megmutatom nektek a legtökéletesebb málnás recepteket, fogadjátok szeretettel!
A málna (Rubus idaeus) már évezredek óta édesíti az emberek étrendjét, azonban ennek a közkedvelt gyümölcsnek nem csupán gasztronómiai haszna van. Még a XVI. századból fennmaradt dokumentumok is igazolják a málna gyógyászati felhasználását, egész konkrétan a málnateáét. Az 1900-as években a fekete málna kifacsart, sűrített levét élelmiszerszínezékként alkalmazták, például húsokban, a termések szállítását pedig szárítva oldották meg.
Manapság a kézi szüreteléstől és friss fogyasztástól kedve a mezőgazdasági termelésig számos helyen foglalkoznak ezzel a gyümölccsel, amit aztán különféle édességekben, joghurtokban, vagy lekvárok, szörpök, és egyéb finomságok előállításához használnak fel. Cikkünkben néhány egyszerű, de garantáltan nagysikerű receptet szeretnénk megosztani, hogy többféleképpen is hasznosíthasd házilag megtermelt málnáidat (vagy a boltban vásárolt, esetleg fagyasztott alternatívákat)!
Pofonegyszerű málnaszörp recept – Málnaszörpöt házilag, tartósítószerek nélkül? Igen! Tökéletes koktélokhoz, vízzel, vagy sűrűbbre főzve akár mézédes öntetnek is!
Hozzávalók: 90-100 dkg málna, 4 bögre víz, és 400 g cukor.
Elkészítés
Az első lépés alaposan tisztára öblíteni málnáidat, akár a boltból szerezted be őket, akár a kertből. Ez után helyezd őket egy közepes méretű lábasba. Öntsd rájuk a vizet, majd kezdd el őket forralni. Amint a víz felforr, vedd vissza a tűzhelyet közepes hőfokra, és hagyd őket lassan főni úgy 20 percig. A képződő habot kanalazd le. A nagyjából 20 perc elteltével a málnák színe ki kellett, hogy ázzon a vízbe – látható lesz majd, hogy fakóbbak, míg a víz szép vörössé vált. Vedd le őket a tűzről.
Szűrd át a „málnalevet” egy apró szemű szűrőn egy másik lábasba. Akármennyire is csábító, ne nyomkodd a málnákat szűréskor, hogy több levet sajtolj ki belőlük, mert ettől zavaros lesz a kész lé. A szűrés után kidobhatod a málnamaradékokat – ezekre már nem lesz szükség. Adj a málnaléhez két bögre cukrot, majd forrald fel újra, és közben folyamatosan kavargasd, hogy a cukor beleolvadjon és elkeveredjen benne.
5 percig forrald lassú tűzön – ez elég kell legyen, hogy a cukor teljesen szétolvadjon benne. Közben kanalazd le a habot, ha megjelenik rajta. Vedd le a lábast tűzről, majd hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ez után öntsd át egy üvegpalackba, zárd le, majd tedd a hűtőbe, ahol hetekig is eláll majd.
Ha szörp helyett inkább sűrűbb, szirupszerű állagra vágysz, akkor a második forralásnál jóval tovább forrald, amíg a lé víztartalmának egy része el nem párolog, és a folyadék be nem sűrűsödik. A következő oldalon további remek receptek várnak, érdemes lapozni egyet!