Mit szabad hozzáadni a madarak tápjához a konyhából?
Sült termékek
Szikkadt és száraz kenyér, kenyérhély, fánkdarabkák, süteménydarabkák, kekszdarabkák – a kerti madarak ezeket mind kedvelik. A nagyobb darabokat mindig törd kisebbekre, a nagyon száraz maradékokat pedig áztasd bele egy kis vízbe, mielőtt az etetőbe kerülnének. A nyers süteménytészta is megfelelő. Érdemes teljes kiőrlésű és kevésbé feldolgozott termékeket adni a madaraknak.
Sajtok
A régi, megkeményedett sajtdarabkákkal a madaraknak semmi bajuk nincs. A könnyű sajtok, mint például a cheddar a legmegfelelőbbek, azonban a puhább krémsajtokat már nem szabad a madaraknak adni. A penészes és romlott sajtokat szintén nem ajánlott az etetőkbe szórni.
Tészta és rizs
A maradék sima főtt tészta és rizs kiváló szénhidrátforrás a madarak számára, különösen a magevő fajtáknak. Az etetőbe helyezés előtt vágd ezeket apró darabokra (csak puhább maradékokat használj), és ne adj a madaraknak olyan tésztát vagy rizst, ami fűszerezett, vagy bármilyen szósz került rá.
Zöldségek
Mivel a legtöbb madár előszeretettel fogyaszt magvakat és növénydarabkákat, így a maradék zöldségek kiváló madáreledelek lehetnek. A fagyasztott borsók és kukoricaszemek (kiolvasztva), a maradék sült krumplik vagy konzerv zöldségdarabkák mind alkalmasak madáretetésre. Ügyelj rá, hogy a nagyobb darabkákat mindig vágd össze, hogy a madarak könnyebben megbirkózzanak velük.
Hús
A madarak számára általában a rovarok jelentik az elsődleges fehérjeforrást. Mivel ezek télen ritkábban fordulnak elő, így érdemes őket szalonnabőrrel, marhazsírral, húscsont-darabkákkal vagy velős csontokkal helyettesíteni. Csakúgy mint a sajtoknál, a húsok esetén sem szabad rohadt vagy avas darabokat adni a madaraknak.
Állateledel
Mind a száraz és a nedves állateledelek is alkalmasak a madarak számára, azonban a száraz darabkákat előbb kisebb részekre kell tördelni és benedvesíteni, mielőtt az etetőbe kerülnének.
Capri23auto képe a Pixabay -en.