A legkülönlegesebb lekvárreceptek mindenkinek

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Banánlekvár

Tisztában vagyunk vele, hogy a banán nem sűrűn fordul elő a hazai kertekben, de ha sikerül néhány szép fürtre lelned a közeli zöldségesnél, akkor egy igazán remek lekvárt készíthetsz belőlük. Máris eláruljuk, hogy hogyan!

Hozzávalók: 2 bögrényi banán, 2 bögre cukor, 2 evőkanál lime- vagy citromlé.

Elkészítés

Ha a banánokat egészben vásároltad meg (több mint valószínű), akkor hámozd meg, majd préseld össze őket, hogy pürészerű állagúak legyenek. Így kell, hogy kijöjjön összesen az a bizonyos 2 bögrényi adag belőlük. Töltsd fel a nedves dunsztoló edényt, és kezdd el forralni. E mellett töltsd az összes hozzávalót egy edénybe, forrald 5 percig és kevergesd rendszeresen. Ha kész, akkor öntsd át a keveréket a befőttesüvegekbe, zárd le azokat alaposan, és helyezd őket a dunsztolóba 10 percre. Ezután vedd ki az üvegeket a dunsztból, és hagyd, hogy kihűljenek, mielőtt „elraktároznád” őket. 

Görögdinnyelekvár

A görögdinnye nem egy elterjedt lekvár, legalább is nem sűrűn bukkan fel a boltok polcain, azonban némi konyhai furfanggal akár saját magadnak is készíthetsz ebből a különlegességből. Egyáltalán nem nehéz!

Hozzávalók: 6 bögrényi felkockázott görögdinnye, fél bögrényi almaborecet, 4 evőkanál citromlé, 5 bögre cukor, 1 doboz pektinpor, negyed teáskanál vaj (ízlés szerint, nem szükséges).

Elkészítés

Helyezd a dinnyedarabokat egy nagy edénybe, majd nyomkodd össze őket egy krumplinyomóval. Főzd lassú tűzön 5 percig, majd vedd le a tűzről, és nyomkodd addig, míg minden csomó el nem tűnik belőle. Az így kapott masszát szűrd át egy szűrőzsákban, míg 2 bögrényi dinnyelé össze nem gyűlik. Ha nincs elég, akkor egészítsd ki vízzel, hogy meglegyen a pontos mennyiség. Ez után öntsd össze a dinnyelevet, az almaborecetet, a citromlevet, és a pektint egy nagy edényben, és kevergesd, miközben forralod őket.

Vedd lejjebb a tüzet, add hozzá a vajat, majd főzd szét benne. Vedd újra lejjebb a tüzet, jöhet a cukor, majd újra erősebb láng – így végül egy percig főzd a keveréket. Eközben folyamatosan szedd le a habot a keverékről. Öntsd a lekvárt befőttesüvegekbe, és ügyelj rá, hogy mindegyiknél hagyj legalább 60mm hézagot a fedő alatt. Helyezd az üvegeket egy nedves dunsztoló edénybe – az edénybe töltött víz nagyjából 5cm magasan takarja az üvegek oldalát. Forrald fel a vizet és dunsztold 10 percig az üvegeket. A kész üvegeket óvatosan emeld ki az edényből, majd helyezd őket egy rongyra. Legalább 24 óráig ne mozgasd őket (kerüljenek napfénytől védett helyre), hogy a keverék felvegye zselészerű, lekváros állagát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

2024-09-03

Így gondozd a közkedvelt szibériai mézbogyót a bőséges, nagy termésért

A szibériai mézbogyó vagy mézbogyó népszerűsége nem véletlen: megfelelő gondozással ez a különleges gyümölcs bőséges, nagy terméssel hálálja meg a törődést.

2024-08-23

Ne engedd, hogy a kutya megkóstolja! Ezek a növények megbetegíthetik

Ne hagyd, hogy a kutya megkóstolja ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, mert megbetegíthetik! Megmutatjuk miket kerülj és miket adhatsz bátran a kedvencednek.

2024-08-18

A fantasztikus és édes szilva! Fajták, amiket kár lenne kihagyni

Az ízletes szilva és különböző fajtáinak kavalkádja között most segítünk eligazodni, hogy megtaláld a tökéletes ízt, amelyik a leginkább passzol hozzád.

2024-09-05

Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során

Az aszályt követően a gyümölcsfa metszése során kiemelten fontos, hogy a fák regenerálódási képességét szem előtt tartva kíméletes technikákat alkalmazzunk.

2024-09-01

Ezt ültesd a fenyőid alá és tündérkertté változik az udvarod

Fedezd fel a legjobb növényeket a fenyőfa alá, hogy árnyékos kertedet tündérkertté változtathasd. Praktikus tippek és varázslatos ötletek várnak!

2024-09-06

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben idén? Készíts belőlük egészséges lisztet! Egyszerű lépésekkel bemutatjuk, hogyan hozd ki a legtöbbet a termésből.

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Boydur (SB 0001)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idõpontja kozepesnél korábbi. A kalászkapelyva... Tovább

étvágy

az éhséggel kapcsolatos, de attól mégis eltérő fogalom; az állatot evésre ösztönzi és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs