Banánlekvár
Tisztában vagyunk vele, hogy a banán nem sűrűn fordul elő a hazai kertekben, de ha sikerül néhány szép fürtre lelned a közeli zöldségesnél, akkor egy igazán remek lekvárt készíthetsz belőlük. Máris eláruljuk, hogy hogyan!
Hozzávalók: 2 bögrényi banán, 2 bögre cukor, 2 evőkanál lime- vagy citromlé.
Elkészítés
Ha a banánokat egészben vásároltad meg (több mint valószínű), akkor hámozd meg, majd préseld össze őket, hogy pürészerű állagúak legyenek. Így kell, hogy kijöjjön összesen az a bizonyos 2 bögrényi adag belőlük. Töltsd fel a nedves dunsztoló edényt, és kezdd el forralni. E mellett töltsd az összes hozzávalót egy edénybe, forrald 5 percig és kevergesd rendszeresen. Ha kész, akkor öntsd át a keveréket a befőttesüvegekbe, zárd le azokat alaposan, és helyezd őket a dunsztolóba 10 percre. Ezután vedd ki az üvegeket a dunsztból, és hagyd, hogy kihűljenek, mielőtt „elraktároznád” őket.
Görögdinnyelekvár
A görögdinnye nem egy elterjedt lekvár, legalább is nem sűrűn bukkan fel a boltok polcain, azonban némi konyhai furfanggal akár saját magadnak is készíthetsz ebből a különlegességből. Egyáltalán nem nehéz!
Hozzávalók: 6 bögrényi felkockázott görögdinnye, fél bögrényi almaborecet, 4 evőkanál citromlé, 5 bögre cukor, 1 doboz pektinpor, negyed teáskanál vaj (ízlés szerint, nem szükséges).
Elkészítés
Helyezd a dinnyedarabokat egy nagy edénybe, majd nyomkodd össze őket egy krumplinyomóval. Főzd lassú tűzön 5 percig, majd vedd le a tűzről, és nyomkodd addig, míg minden csomó el nem tűnik belőle. Az így kapott masszát szűrd át egy szűrőzsákban, míg 2 bögrényi dinnyelé össze nem gyűlik. Ha nincs elég, akkor egészítsd ki vízzel, hogy meglegyen a pontos mennyiség. Ez után öntsd össze a dinnyelevet, az almaborecetet, a citromlevet, és a pektint egy nagy edényben, és kevergesd, miközben forralod őket.
Vedd lejjebb a tüzet, add hozzá a vajat, majd főzd szét benne. Vedd újra lejjebb a tüzet, jöhet a cukor, majd újra erősebb láng – így végül egy percig főzd a keveréket. Eközben folyamatosan szedd le a habot a keverékről. Öntsd a lekvárt befőttesüvegekbe, és ügyelj rá, hogy mindegyiknél hagyj legalább 60mm hézagot a fedő alatt. Helyezd az üvegeket egy nedves dunsztoló edénybe – az edénybe töltött víz nagyjából 5cm magasan takarja az üvegek oldalát. Forrald fel a vizet és dunsztold 10 percig az üvegeket. A kész üvegeket óvatosan emeld ki az edényből, majd helyezd őket egy rongyra. Legalább 24 óráig ne mozgasd őket (kerüljenek napfénytől védett helyre), hogy a keverék felvegye zselészerű, lekváros állagát.