Sokan nem ehetnek tojást bizonyos ételallergia miatt, vannak, aki elvből nem esznek állati eredetű ételeket, és vannak olyanok is, akik valami más okból nem jutottak tojáshoz. Ha már csak ez az egyetlen alapanyag kell a süteménybe, de semmi kedved elmenni a boltba, akkor remek tojáshelyettesítőket találhatsz s hiány pótlására. Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben. Persze rántottát ne készítsetek!
Mivel helyettesíthető a tojás?
A tojás sokoldalú összetevő. Emulgeálja a szószokat, keleszti a pékárut, sűríti a pudingot, gátolja a kristályosodást, és ez még csak nem is szól arról, hogy mi történik, ha szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét, hogy a legjobban kihasználjuk az egyes összetevők egyedi kulináris tulajdonságait. De meg lehet próbálni azét helyettesíteni, a kamra mélyén biztos akadnak olyan kincsek, amik pótolhatják az éppen elejtett tojásokat, vagy kapóra jönnek, ha valaki rántotta formájában megreggelizte az ebéd utánra készülő sütemény egyik fő alapanyagát. Arról, hogy mikor és miért lesz 100 FT a tojás, itt írtunk! https://www.magyarorszagom.hu/elelmiszer-arak-emelkedese-noe.html
Lenmag liszt, mint az egyik legjobb tojáshelyettesítő
A lenmag földes, diós ízű, és gazdag omega-3 zsírsavakban. Vásárolhatsz előőrölt lenmagot, vagy saját magad is őrölhetsz meg az egész magot fűszerdarálóval vagy kávédarálóval. Megőrölve és vízzel kombinálva a lenmag nyálkás, és olyan rugalmas, ragadós állagot eredményez, mint a felvert tojás, amelyet lentojásnak neveznek. A lentojás népszerű kiegészítője a pékáruknak, a süteményektől a gyors kenyerekig, mert jó kis testet és szerkezetet ad. A valódi tojásokkal ellentétben azonban nem segítik a kelesztést. 1 tojás ≈ 1 evőkanál őrölt lenmag 2-3 evőkanál vízzel elkeverve.
Chia mag- remek tojáshelyettesítő
A chia mag omega-3 zsírsavakban is gazdag (nem beszélve a fehérjéről és a rostról), bár íze enyhébb, mint a lenmag. Erőteljes sűrítő képességük tökéletes házi lekvárokhoz, és ugyanezen okból akkor hasznosak, ha vegán pékárukhoz, például gofrihoz és gyors kenyerekhez kell strukturálisabbá tenni. A lenmaghoz hasonlóan a chia mag sem járul hozzá a kelesztéshez, ezért ügyelj arra, hogy elég erős összetevőket használj ahhoz, hogy megemelje a tésztát. 1 tojás ≈ 1 evőkanál chia mag 2-3 evőkanál vízzel elkeverve.
Pépesített banán is tökéletes tojáshelyettesítő
legfinomabb brownieban! A recepptől függően ajánljuk a ahasználatát, figyelembe véve a banán jellegzetes ízét. Egy 2015-ös vegán sütési kísérletben közreműködőnk, Sophie pépesített banánt használt a tojás helyettesítésére egy muffin receptben. Így számolt be: „Az összes muffin közül egyértelműen a banános tűnt a legvonzóbbnak... A textúra mindig is enyhén sűrű volt. Ennek a muffinnak az egyetlen jellemzője, amit problémásnak találtam, az az, hogy igazán banános íze volt.” A banán kedvelői azonban nagyon elégedettek lesznek az eredménnyel. 1 tojás ≈ ¼ csésze tört banán
Almaszósz egy másik népszerű tojáshelyettesítő
A pépesített banánhoz hasonlóan az almaszósz is mindennapi alapanyag, amely általában megtalálható minden kamrában. A pépesített banánnal ellentétben az almaszósz semlegesebb ízű, és kevesebb további ízjegyet ad a süteményekhez. Egy csipet sütőport is keverhetsz az almaszószba, hogy az almaszósz ne nehezítse le a tésztát, és elősegítse a kelesztést. 1 tojás ≈ ¼ csésze almaszósz.
Ecet + sütőpor a legolcsóbb tojáshelyettesítő
ha egyszerű, de nagyszerű tojáshelyettesítőt keresel egyszerűen csak keverd össze az ecetet és a sütőport, és máris villámhárítós kelesztőszer kerül a kezedbe. Bár ez a kombináció arra ösztönözheti a süteményeket, muffinokat és hasonlókat, hogy elérjék legnagyobb potenciáljukat, ugyanakkor érzékenyebb is – és hajlamosabb a hibákra –, mint a fent felsorolt összetevők.