A burgonya (a barátinak csak krumpli) a világ talán legsokoldalúbb hozzávalója. Lényegében minden formában elkészíthető, és a főfogástól kezdve a köretig minden szerepet könnyedén betölthet. Ha egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy mit kezdj azzal a csomag leárazott krumplival, amit képtelen voltál otthagyni a boltban, vagy amivel a szomszéd kopogtatott be, hogy kedveskedjen egy kicsit, akkor az próbáld ki az alábbi recepteket!
Kétszersült burgonya ízletes töltelékkel
A kétszersült burgonya nagyszerű köret lehet egy kiadós sült húsos fogáshoz. Ehhez a recepthez bármilyen tetszőleges méretű burgonyát felhasználhatsz, habár méretük és formájuk miatt a Russet burgonyák lehetnek a legideálisabbak.
Az alábbi recepthez két tölteléket is kínálunk, amelyek közül elég csak egyet elkészíteni (mindkét töltelékadag 4-4 nagyméretű Russet burgonyához lett kimérve).
Hozzávalók (a burgonyához):
• 4 db nagy méretű burgonya, nagyjából 45-50 dkg/db
• extraszűz olívaolaj
• 1/2 bögre tejföl
• 1/2 bögre tej
• 2 evőkanál vaj, puhítva
• 1 evőkanál tejszín
Hozzávalók (a cheddaros-baconös töltelékhez):
• 1 bögre cheddar sajt, lereszelve
• 4 csík bacon
• 1/4 bögre zöldhagyma, feldarabolva
Hozzávalók (a kéksajtos-metélőhagymás töltelékhez):
• 1 bögre kéksajt, lemorzsolva
• 1/4 bögre friss metélőhagyma, feldarabolva
• 1/2 teáskanál só
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 205°C-ra.
2. Sikáld tisztára a burgonyákat folyó víz alatt, majd szurkáld meg őket több helyen is egy villával, hogy ne robbanjanak fel, miközben melegednek.
3. Kend be a burgonyákat némi olívaolajjal, majd helyezd őket közvetlenül a sütő rácsára.
4. Süsd a burgonyákat 75 percen át, vagy amíg rendesen át nem sülnek. Kissé puhának kell érződjenek, ha megnyomod őket.
5. Ha a baconös tölteléket csinálod, akkor míg a burgonyás a sütőben melegszenek, süsd a bacon csíkokat közepes-alacsony hőfokon 10-15 percig egy serpenyőben, majd itasd le róluk az extra zsírt némi papírtörlővel, és hagyd, hogy kihűljenek. Ez után törd őket kis darabokra. Vedd le a sütőt 175°C-ra.
6. Miután a burgonyák kihűltek, vágd őket félbe hosszában, majd egy kanállal vájd ki a belsejüket. A cél az, hogy a fél burgonyák olyanok legyenek, mint egy-egy kis csónak. Ezekbe a kivájt részekbe kerül majd bele a töltelék.
7. Helyezd a kivájt burgonyadarabokat, a tejfölt, a tejet, a tejszínt és a vajat egy nagy tálba, majd nyomkodd össze őket egy krumplinyomóval. Ha puhább, krémes textúrát szeretnél, akkor egy elektromos kézi mixert is használhatsz. Ne verd túl puhára a keveréket, mert előbb-utóbb olyan lesz, mint a ragasztó.
8. Keverd a töltelék hozzávalóit a tejszínes-burgonyás keverékhez, majd kanalazd bele azt a kivájt burgonyaszeletekbe. Ez után ízlés szerint további feltéteket is szórhatsz rájuk.
9. Miután a sütő elérte 175°C-ot, helyezd be a töltött burgonyákat egy tepsin, és süsd őket 15-20 percig.