Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Tudj meg mindent a komlóról

A komló gondozása

A komlók jó társa lehet a közönséges cickafark, a metélőhagyma, az ánizs, a kukorica, a koriander, a szőlő, és a kerti mályvacserje. E két utóbbi növény jó csapda lehet a japán cserebogaraknak. Lehetőleg ne ültesd burgonya, babok, borsók, és paradicsomok közelébe.

Szüretelés és tárolás

A komlótermesztéshez rengeteg türelemre lesz szükség, ugyanis legalább 3 év kell nekik, hogy teljes kapacitással teremjenek. Az első évben valószínűleg csupán a végleges termés 10%-át kapod majd, de a harmadik évre ennek a 10-szeresére (tehát 100%-ra) számíthatsz). A termés mennyisége a területtől is függ. A legtöbb komlófajtát augusztus közepe és szeptember közepe között szokás szüretelni.

hirdetes

Onnan tudod, hogy szüretelhetővé értek a termések, hogy papírszerűek, szárazak lesznek, és érintésre sárga port hagynak az ujjaidon. Ha összenyomod őket, akkor kieresztik illatukat, és visszaugranak eredeti alakjukba. Meglehet, hogy a termések alsó része barnulni kezd majd – ez általában 13-16 héttel az ültetés után történik. A szüreteléshez levághatod az indákat, vagy külön leszedegetheted a terméseket. A szüretelés után a terméseket ki kell szárítani, mielőtt elraktároznád őket, hogy megőrizd tartósságukat.

Sok gazda a szimplán azzal elintézi ezt, hogy szétteríti őket egy tiszta felületen, és hagyja, hogy a levegő tegye a dolgát – ügyelve rá, hogy a terméseket száradás közben ne érje közvetlen napfény. Fontos, hogy mindeközben napi rendszerességgel megforgasd a terméseket, hogy egyenletesen száradjanak. Használhatsz még speciális szárító berendezéseket, vagy egy sütőt is – ez utóbbi esetben tartsd 60°C-n a terméseket, míg ki nem száradnak.

A megfelelő tároláshoz tudnod kell, hogy mi árthat a kiszárított komlóterméseknek – ezek a hőmérséklet, a levegő, és a nedvesség. Érdemes egy légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban tartani őket, lehetőleg a hűtőben. A megfelelően kiszárított és tárolt komló akár két évig is megőrzi „szavatosságát”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-11-13

Felkopaszodott mikulásvirág elleni tippek! Így előzd meg idén

A felkopaszodott mikulásvirág problémájával sokan találkoznak az ünnepek alatt és után. Mutatunk néhány hasznos tanácsot és tippet az elkerülése érdekében.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-04

Gyógytea köhögésre: természetes segítség megfázás idején a kertből

Egy gyógytea köhögésre alkalmazva természetes segítséget nyújt megfázás idején, és sok esetben a kertben is megtalálható gyógynövényekből készíthető el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

expanziós fázis

a növényi sejtek növekedésének az a szakasza, amelyben a sejt a tér minden irányában... Tovább

45/2006. (VI. 15.) FVM rendelet

a szikvíz gyártásának, töltésének, valamint a szikvizes palack és ballon tárolásának és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem