A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a komló egy nagyon hasznos, szuper növény. Nézzük, mi az igazság a komlóval kapcsolatban!
Sokan álmodoznak egy olyan világról, ahol a sör a kertben nő, és csak le kell szüretelni, hogy egyből lehűthessük vele magunkat egy forró nyári napon. Nos, habár ez valószínűleg mindig is ábránd marad csupán, a sör egyik legfontosabb alapanyaga, a közönséges komló (Humulus lupulus) gond nélkül termeszthető egy házi kertben is, és onnantól már csupán egy kis extra szakértelemre van szükség a kiváló házi sörhöz.
A kézműves sörök kultúrája néhány éve Magyarországon is elkezdett terjedni, és akár te is főzhetsz magadnak saját sört, ha van hozzá megfelelő felszerelésed, és persze némi házilag termesztett komlód. Habár sokan tisztában vannak vele, hogy a komlót főleg sörfőzésre szokás felhasználni, valójában nyugtató hatása is van, kellemes ízt kölcsönöz a salátáknak, és akár a bazsalikom is helyettesíthető vele, vagy felhasználható fűszerként is. Íme minden, amit egy kertésznek tudnia kell erről a sokoldalú növényről!
A komló fajtái – A komlónak számos különféle fajtáját ismerjük, és fontos megjegyezni, hogy a választott komló nagyban befolyásolja a kész sör ízét. Íme csupán néhány a népszerűbbek közül.
Cascade – Ez a fajta citrusos, grapefruitszerű ízt kínál. Ez az egyik legelterjedtebb sörkomlófajta a kézműves serfőzők köreiben.
Chinook – Két célból is szokás termeszteni, és citrusos, fenyőszerű, enyhén fűszeres íze van. Jól alkalmazkodik forró, száraz éghajlatokhoz.
Centennial – Keserítő, citromos íze miatt kedvelt.
Crystal – Kellemes fás aromát kínál, és nem hoz túl nagy mennyiségű termést, ami nem is olyan nagy probléma egy házi termesztő számára. Ez a fajta ellenáll a verticilliumos hervadásnak.
Nugget – A Nugget egy jól bevált komlófajta, amelyet keserítésre használnak – gyógynövényszerű aromája van.
Fuggle – A Fuggle egy angol komlófajta, amit gyakran használnak együtt más komlókkal – fás, füves aromája van.
Willamette – Ez a fajta a Fuggle-ból származik, és különösen az Egyesült Államokban népszerű. Virágszerű, bodzás ízt kínál.
Magnum – Ez a komlófajta első sorban keserítő célokat szolgál, és fűszeresebbé, gyümölcsösebbé teszi a sört.
Hallertauer – Egy klasszikusnak tekintett német fajta, és sok német sör fontos alkotóeleme. Érdemes hibrid változatot választani belőle, mert fogékony lehet bizonyos betegségekre.
Golding – Egy másik angol komlófajta némi fűszeres, virágos aromával. Sokan az egyik legjobb keserítő komlónak tartják angol sörökbe.
A komlónak egyébként több mint 120 fajtáját különböztetjük meg, és a választás még a fenti felsorolással is nehéz lehet. Hogy megkönnyítsd a dolgod, gondolkodj el rajta, hogy milyen komlófajták számára kínál ideális körülményeket kerted, és hogy milyen jellemzőket szeretnél belefőzni sörödbe.
Az alfasavakról
A komlófajták kiválogatásakor ügyelj az adott fajták alfasav-tartalmára, ettől függ ugyanis, hogy mennyire keserű az adott komló. Minél nagyobb ez az érték, annál keserűbb lesz a sör. A következő oldalon még több dolgot megtudhattok a komlóról, megéri lapozni!