A jamsz ültetése
A jamsz 8-10 USDA zónákban érzi jól magát, ami azt jelenti, hogy hazánk egész területe túl hideg számára. Az igazi jamszgyökereknek az egész termőidőszak során meleg hőmérsékletekre van szükségük, ami akár 11 hónap hosszú is lehet (habár bizonyos fajtái már 5 hónap után szüretelhetők). Ezek alapján bizonyára nem meglepő, hogy a jamsznak minél több napfényre van szüksége. Mint fentebb említettük, a hűvösebb vidékeken üvegházra lesz szükséged a termesztéshez.
Talajigény
A jamsz enyhén savas talajban érzi jól magát, 5,5 és 6,5 pH között. A gazdag, vályogos, jó vízelvezetésű talaj a legideálisabb számára. Némi agyagosságot is megtűr, de túl sűrű talajban nem képes megfelelően fejlődni.
Mikor érdemes elültetni a jamszot?
A jamszgyökereket házon belül, az utolsó várható fagyok előtt kell elültetni, hogy kellően megerősödjenek a kiültetésig. Ehhez csírákat vagy gumókat kell vásárolnod, vagy nevelned otthon magadnak. Az utolsó fagy után kiültetheted a palántákat, ha a hőmérséklet már nem esik 16°C alá.
Jamsz nevelése csírákról
Végy három fogpiszkálót, szúrd őket félig egy jamszba, majd helyezd azt egy pohár vízbe. A jamsz fele a víz alatt kell legyen, a másik fele pedig a vízfelszín felett – a fogpiszkálók feladata, hogy megtartsák a jamszot ezen a szinten, tehát egy magasságban szúrd bele őket, egymástól egyenlő távolságra. Helyezd a poharat egy napos helyre, és időnként töltsd fel benne a vizet, hogy mindig félig fedje a jamszot.
A csírák nagyjából három héten belül jelennek majd meg a jamsz víz feletti részén. Amikor ezek néhány levelet növesztenek, óvatosan csavard le a csírákat a jamszról. Helyezd őket egy vízzel feltöltött, lapos tányérba, majd helyezd bele őket úgy, hogy a „tépett” végük a vízben legyen, de a levelek ne (ezek lógjanak le a tányér szélén). Ez segít majd, hogy gyökeret növesszenek. Amikor a gyökerek már legalább 2,5 centi hosszúak, el lehet ültetni őket.