Hagymafajták jellemzői - Fehér hagyma
A fehér hagymák kinézetre (méretben) sokban hasonlítanak a sárga hagymákra, azonban valamivel világosabbak náluk, ízük pedig édesebb és tisztább, mint sárga rokonaiké. Ízük olyan gyengéd, hogy akár nyersen is fogyaszthatók. A sárga hagymákkal ellentétben a fehér hagymák ízét nem befolyásolják a szezonok.
Válaszd ki a kemény, sértetlen darabokat, amik méretükhöz képest nehéznek érződnek. Akárcsak a sárgákat, a fehér hagymákat is hűvös, sötét helyen kell tárolni. Enyhe ízüknek és ropogós textúrájuknak köszönhetően a fehér hagymákat nyersen szokás fogyasztani, de tökéletesek salátákban és pizzákon is.
Hagymafajták jellemzői - Lilahagyma
A lilahagymák a hazai konyhák gyakori vendégei. Méretükben a fehér és a sárga hagymákhoz hasonlítanak, de színükben persze jellegzetesen eltérnek azoktól. Előszeretettel ropogtatják őket nyersen is, így élvezhető ugyanis leghatározottabban az ízük. Ez az íz főzéssel némileg enyhül és édeskésebbé válik. Akárcsak a sárga hagymák, a lilahagymák is enyhébb, édeskés ízt kínálnak, ha nyáron takarítják be őket, ez az íz pedig jelentősen megerősödik a téli hónapok során.
A kemény, sértetlen lilahagymák a legfinomabbak. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tartsd őket, jól szellőző zöldséges szatyorban (mint a fehér és a sárga hagymákat). A lilahagymák tökéletesek savanyításra, de pizzákon és salátákban is kitűnőek.
Hagymafajták jellemzői - Mogyoróhagyma
A mogyoróhagymák a francia konyha népszerű vendégei, ahol olyan klasszikus szószokba kerülnek bele, mint például a mignonette. Ezen kívül az ázsiai gasztronómiában is gyakran megjelennek, többek között curry receptek szerves részeként. A beszédes nevű mogyoróhagymáknak valójában többféle formája és mérete is létezik. A nyugati mogyoróhagymák kisebbek és vékonyabbak, színük pedig világosabb, mint a vöröshagymáké.
Ezeknek rózsaszínes-narancssárgás, papírszerű héjuk van, húsuk pedig lilásabb. Ezzel szemben az ázsiai, keleti mogyoróhagymák nagyon aprók és mélyen lila színűek. A mogyoróhagymák íze enyhébb, mint a vöröshagymáké, de erősebb, mint a sárgáké, és kissé a fokhagymákéra emlékeztet. Téli tárolásuk során a mogyoróhagymák íze intenzívebbé válik.
Keresd a kemény, kompakt szemeket, amiknek fénylő, sértetlen héja van. Tárold őket száraz, hűvös, sötét helyen, ahol akár egy hónapig is felhasználhatók maradnak. A mogyoróhagymákat vékonyra vágva és pirítva gyakran használják Thai curry-s ételeken, de a Vinaigrette szószok egyik népszerű hozzávalója is.