Hagymafajták jellemzői - Újhagyma
Az újhagymák és a zöldhagymák nagyon sokban hasonlítanak egymásra, azonban az újhagymák valójában olyan fiatal vörös, fehér és sárga hagymák, amiket korán húznak ki a talajból, amikor még vékony héjúak és enyhébb ízűek. Az újhagymák kinézetre csupán annyiban különböznek a zöldhagymáktól, hogy fehér részük gumós, nem pedig egyenes.
Ízük nyersen valamivel erősebb, megfőzve pedig lényegesen gyengédebbé válik. Az újhagymákat pontosan úgy kell kiválogatni vásárláskor, mint a zöldhagymákat (erről feljebb bővebben olvashatsz), és tárolásukhoz is hasonlóan jól szellőző szatyrok használata javasolt.
A grillezed újhagymáknak egyszerűen nincs párja. Az enyhén megégetett, de édes, puhán ropogós szálak utánozhatatlanok, és a spanyol-francia határon elhelyezkedő Katalóniai régió nagy kedvencei. Elég csak enyhén megolajozni a hagymákat, majd szén felett grillezni őket, amíg meg nem puhulnak. Érdemes romesco szósszal tálalni őket!
Hagymafajták jellemzői - Vidalia
A Vidalia egy tömzsi, gömbölyded, édes sárga hagyma fajta, ami a Georgia állambeli Vidaliáról kapta a nevét. Ez a hagyma rendkívül kevés piroszőlősavat tartalmaz (ettől könnyezel, amikor vágod a hagymát), és nagyon enyhe ízt kínál.
A Vidalia hagymák szára és gyökerei keskenyek, termésüknek pedig papírszerű héja van. Ízük nagyon édes, textúrájuk pedig ropogós, így ideálisak nyers fogyasztásra is.
A Vidalia hagymákat késő áprilistól kora szeptemberig érdemes keresni az üzletekben. A kemény, közepes méretű darabokat érdemes kiválasztani, amiken nincsenek sérülések – ezeknek van a legfinomabb ízük. Tárolásukhoz csomagold őket papírba, és helyezd a hűtőbe, ahol hetekig felhasználhatók maradnak.
Amikor nyáron mind a Vidalia hagymák, mind pedig paradicsomok beérnek, fantasztikus saláta készíthető belőlük némi olajos, ecetes öntettel. A karamellizált Vidalia hagymák továbbá édes mélységet kölcsönöznek a krumplipüréknek.