El tudnád képzelni a világot hagymák nélkül? Ezek a zöldségek számtalan étel nélkülözhetetlen hozzávalói, és kellemesen édeskés, földes ízt kölcsönöznek nekik, akár nyersen, akár főzve vagy pirítva használják őket. Azonban még ha rendszeresen is használod őket a konyhában, jó eséllyel te sem ismered az összes hagymafajtát, ami a boltokban kapható. A tucatnyi opció első látásra kissé ijesztő is lehet, hiszen a különféle fogásokhoz más és más hagymákra van szükség. Az alábbi útmutató ebben segít majd neked!
Mivel a hagymák nagyon sokáig tárolhatók, az év nagy részében megtalálhatók a zöldségeseknél és a nagyobb üzletekben is. Azonban a hagymák is szezonális haszonnövények. A tavaszi és nyári hagymák, amelyeket márciustól augusztusig lelhetünk fel a zöldségeseknél, frissen szüreteltek, és édesebb, enyhébb ízt kínálnak (kiválóak nyers felhasználásra). Ezzel szemben az őszi és téli hagymák lényegében tavaszi és nyári hagymák, amiket tovább hagytak érni a talajban.
E néhány plusz hét alatt a hagymák nagyobbra nőnek, szárazabbakká válnak, és héjuk is megvastagodik. Mindennek köszönhetően tovább tárolhatók és erősebb ízt is kínálnak (és általában főzve használják őket). Íme minden, amit a különböző hagymákról tudnod érdemes!
Hagymafajták jellemzői - Zöldhagyma
A zöldhagyma az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb hagymafajta. Ezek a hagymák hosszúkásak, és nagyjából ujjnyi vastagságúak. Alulsó végük fehér, feljebb haladva pedig fokozatosan bezöldülnek. Általában kötegekben kaphatók. A zöldhagymák enyhe, kellemes hagymás ízt kínálnak, de ropogós, lédús textúrájuk miatt is kedvelik őket. Zöld leveleik valamivel enyhébb ízűek, és sokan díszítésre használják őket, apróra darabolva.
Az igazán jó minőségű zöldhagymákat a tavasz végétől a nyár végéig keresd a boltokban, ekkor van ugyanis szezonjuk, tehát biztosan frissen juthatsz hozzájuk. Fehér részüknek keménynek és világosnak kell lenniük, mindenféle nyálkás nedvesség nélkül. Jó minőségről árulkodnak még a feszes zöld levelek is, amiken nem látszanak hervadás jelei.
Fontos, hogy sose tárold friss zöldhagymáidat műanyag zacskókban, különben magas nedvességtartalmuknál fogva könnyedén kirohadnak majd. A különféle hálós, jól szellőző szatyrok ideális megoldások erre a célra. A fokhagymákhoz és a gyömbérhez hasonlóan a zöldhagymák is nélkülözhetetlenek a különböző keverve pirított ételekben, zöld leveleik pedig bármilyen sült húst feldobhatnak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!