Hagymafajták jellemzői - Gyöngyhagyma
Az apró gyöngyhagymák méretükben az újhagymák gumóira hasonlítanak, azonban nem csak fehér, hanem vörös, és sárga változataik is léteznek. Ízükben sokkal enyhébbek és édeskésebbek, mint a nagyobb gumójú hagymák.
A gyöngyhagymákhoz bármikor hozzá lehet jutni az év során, habár meglehet, hogy csak fagyasztott formában találsz rájuk. Ha sikerül frisseket szerezned, akkor úgy tárold őket, mint a nagyobb gumójú hagymákat. A gyöngyhagymák legnagyobb hátránya, hogy nagyon nehéz meghámozni őket. Szerencsére néhány perc blansolás (előbb forró, majd hideg vízben) sokat segíthet ebben.
Hagymafajták jellemzői - Cipollini hagyma
Ezek az apró, már-már fánk formájú hagymák egykor az előkelő éttermek különlegességeinek számítottak, azonban ma már sok bevásárlóközpontban megtalálhatók. Valamivel nagyobbak, mint a gyöngyhagymák, azonban úgy néznek ki, mintha valaki rájuk ült volna, színük pedig sárgás.
A cipollini hagymák rendkívül édesek, és egész évben hozzájuk lehet jutni. Érdemes száraz, hűvös helyen tárolni őket. Akárcsak a gyöngyhagymákat, a cipolliniket is meglehetősen nehéz meghámozni. Ehhez a feladathoz egy éles késre és rengeteg türelemre lesz szükséged. Megpirítva fantasztikusak magukban, sautézve pedig gombák és zöldbabok mellett érdemes fogyasztani őket.
Hagymafajták jellemzői - Póréhagyma
Képről nehéz lenne különbséget tenni a póréhagymák és a zöldhagymák között, pedig két különböző növényről van szó. A póréhagymák lényegesen nagyobbak, fehér részeik pedig puhák és édesek. Ellenben zöld, leveles részeik fásabbak és inkább levesek ízesítésére használják őket. Ízük összességében édeskés, azonban mivel meglehetősen rostosak, nem szokás nyersen fogyasztani őket.
A póréhagymákat kifejezetten úgy tenyésztették ki, hogy ellenálljanak a téli hónapok hőmérsékleteinek, ezért késő ősztől kora tavaszig van szezonjuk. A póréhagymákra sok homok és sár tapadhat, ezért alaposan meg kell mosni őket felhasználás előtt. Ha tárolni szeretnéd őket, akkor vágd le róluk zöld leveleik egy részét, majd helyezd őket egy zöldséges zacskóba vagy göngyöld őket enyhén nyirkos konyhai papírtörlőkbe.
Ezután rögzítsd ezeket egy befőttes gumival, végül pedig mehetnek a hűtőbe. Így nagyjából egy-másfél hétig maradnak felhasználhatók. A póréhagymák túl kemények nyers fogyasztáshoz, megfőzve azonban sokkal puhábbá és kellemesebbé válnak.