Szárítás szárítóházakban
Ha igazán komolyan szeretnél foglalkozni a gyógynövények szárításával, akkor akár egy kis szárítóházat, vagy legalább is szárítókunyhót is építhetsz erre a célra. Ezeket már felmenőink is használták szárításra és aszalásra. Az ilyen épületek kiváló szellőzést biztosítanak, de egyben a portól és az elemektől is védik a szárított fűszereket (vagy amit éppen szárítanak bennük). A szárítóházakban felakasztani és szétteríteni is lehet a terméseket.
Egyes birtokokon még talán a mai napig vannak ilyenek – régebben húsokat is füstöltek bennük, de használták őket kukorica és gyümölcsök szárítására, aszalására is. Persze mára már nem olyan elterjedtek, különösen a modern birtokokon. Egyesek régi garázsaikat, vagy fészerüket alakítják át szárítóházakká. Ehhez fontos, hogy alaposan lezárj minden nyílást az épületen, hogy a kosz, az eső, a rovarok és egyéb zavaró elemek ne férkőzhessenek be.
Szerelj be továbbá gerendákat és/vagy polcokat a szárítani való fűszerek és egyéb termések felakasztásához vagy szétterítéséhez. Szükséged lesz persze a légmozgás biztosításához is, amit ventilátorokkal oldhatsz meg. Ne felejts el párátlanítókat is beszerelni, hiszen a nedves levegő könnyedén tönkre teheti összes termésedet.
A nagy mennyiségű szárítás előnyei és hátrányai
Nagy mennyiségben szárítani nem mindig a legjobb vagy legkényelmesebb megoldás, de ha rengeteg termés marad rád, akkor persze muszáj lesz valahogy tartósítanod.
Előnyök
Ha vannak megfelelő eszközeid és egy jó stratégiád, akkor minél több fűszert szárítasz ki egyszerre, annál hamarabb végzel majd a teljes betakarított mennyiséggel. Ez a megoldás sokkal gyorsabb, mint felkötözgetni, vagy egy-két tálcával szárítgatni fűszereidet. Ha szárítóházat építesz magadnak, akkor ugyan többet kell vele dolgozni, de csak egyszer kell megépíteni, és után hosszú éveken át készen áll majd terméseid szárítására.
Hátrányok
Hacsak nem autódat használod fűszereid szárítására (ami valljuk be, nem mindig a legjobb megoldás), akkor számolnod kell egy szárítóház megépítésének költségeivel is. Továbbá, minél több fűszert szárítasz ki, annál több helyre lesz szükséged, ahol hosszútávon tárolhatod őket.
Tippek a hatalmas mennyiségű fűszerek szárításához
A legjobb köztes megoldás a legtöbbek számára néhány aszalódoboz beszerzése lesz, hiszen ezeket az autókkal ellentétben bármikor lehet használni, mégsem kerülnek annyiba, mint egy aszalóház vagy fülke felépítése.
Konstantin Kolosov képe a Pixabay -en.