Egy fűszerkert kialakítása az egyik leggazdaságosabb hosszútávú beruházás, ugyanis minimális költségekért (és persze némi munkáért) cserébe sokkal több friss fűszert szüretelhetsz majd ágyásaidból, mint amennyit ugyan ennyi pénzért a boltban vásárolhatnál meg magadnak. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan száríthatod ki hatékonyan extra fűszertermésedet, ha kis, közepes, vagy nagyobb mennyiségben takarítod be őket kertedben. Kezdjük is!
A „probléma” csak az, hogy a fűszernövények hajlamosak öntörvényűek lenni, és kedvükre terjeszkedni a rendelkezésükre álló helyen. Többségük maghullató és rövid időn belül meghódítják a körülöttük lévő ágyásokat is. Mi a megoldás? Gyűjtsd össze és szárítsd ki őket!
Korai szüret, kis mennyiségű fűszertermés
Ha szeretnél felelősen gondoskodni fűszernövényeidről, akkor már egész korán el kell kezdened szüretelni róluk. Az első szüretek persze nem eredményeznek majd nagyobb mennyiségű termést, de ha lecsipkeded palántáid néhány csúcsát, akkor azzal arra ösztönzöd őket, hogy terebélyesebbre, bokrosabbra nőjenek. A lecsípett részeket frissen salátákban használhatod fel, ízlés szerint.
Egy hét elteltével láthatod majd, hogy a lecsipkedett csúcsok ketté váltak, és új hajtásokat hoztak. Ideje tehát további csúcsokat lecsípni, hogy máshol is szétváljanak. Az így kapott zsenge fűszerek egy részét felhasználhatod, és ha marad belőle, akkor remek lehetőséged lesz kipróbálni a szárításukat is.
Szárítás felkötéssel
Hogy felkötve száríthasd ki fűszernövényeidet, először is nagyjából azonos hosszúságúra kell vágnod őket, hogy aztán csokrot kötözhess belőlük. Érdemes inkább több kisebb csokrot kötözni, hogy könnyebben és gyorsabban kiszáradhassanak. Ügyelj rá, hogy egy-egy nagy hurkot is kialakíts a kötözés során, amivel felakaszthatod a csokrokat a szárítóra.
Ez egyszerűbb megoldás, mint összekötözni a növényeket, majd utólag hozzákötözni őket valamihez, ráadásul kikötözni is könnyebb lesz őket, ha már kiszáradtak. Ezután szükséged lesz valamilyen alkalmatosságra, amire fellógathatod a csokrokat. Szinte mindegy, hogy mit használsz ehhez, de van néhány dolog, amit érdemes észben tartani a választásnál.
Először is, az akasztós szárítókra könnyebb felakasztani a hurkos csokrokat, mint ha magukon kellenek átdugnod őket a rögzítéshez. A legfontosabb persze az, hogy stabilan megtartsa a fűszereket, és ne szakadjon le a súlyuktól. Fontos továbbá odafigyelni rá, hogy jól szellőző helyre kerüljenek, hogy a fűszernövények könnyebben kiszáradjanak, és ne penészesedjenek be. Lehetőleg ügyelj arra is, hogy ne porosodjanak.
Példák
Egy régi ruhafogas vagy fali kulcstartó ideális lehet erre a célra, ha nincs szükséged sok helyre. Az antikváriumokban is érdemes szétnézni, ahol sok régi akasztó alkalmatosságra lelhetsz, minimális árakon. Kihasználhatod otthonod meglévő akasztóit is, például ruhafogasaidat, vállfáidat, és így tovább. Persze ha nem riadsz vissza némi barkácsolástól, magadnak is elkészítheted ezeket az egyserű szerkezeteket (akár szétszerelhetőre is, hogy ne foglaljanak helyet, ha nincs rájuk szükség). Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom!
Free-Photos képe a Pixabay -en.