Szárítás tálcákkal és rácsokkal
Szárító tálcákat és rácsokat persze bármikor vásárolhatsz magadnak, de egy kis munkával saját eszközeidet is elkészíthetd, vagy akár meglévő szárító alkalmatosságaidat is felhasználhatod erre a célra.
Szárítás sütőben
A sütő rácsai kiválóak a fűszerek szárításához. Ügyelj rá, hogy alaposan megtisztítsd őket, hogy ne legyenek rajtuk rászáradt, ráragadt ételmaradékok, vagy más szennyeződések. Helyezd a fűszereket a rácsokra, majd tégy egy sütőtálcát a sütő legaljára, amibe belepotyoghatnak a leeső darabkák – így sokkal könnyebb lesz később kitakarítani. Ha szeretnéd valamivel gyorsabban kiszárítani fűszereidet, akkor állítsd sütődet 55°C-ra, vagy annál langyosabbra (de ennél ne melegebbre). Érdemes továbbá néhány óránként megforgatni a fűszereket egy-egy konyhai fogóval, hogy egyenletesen és gyorsan száradjanak.
Szárítás felakasztható ruhaszárítókban
A legolcsóbb opció a felakasztható ruhaszárítókba helyezni fűszernövényeidet, amelyeknek beépített polcaik vannak. Ezek általában nylonból készülnek, és hálós oldalaik vannak, hogy minél jobb légmozgást biztosítsanak, illetve zipzárral zárhatók.
Szárítás fából készült szárítóállvánnyal
Többféle fából készült szárítóállványt is kipróbálhatsz. Ezeknek az eszközöknek a váza készül fából, a polcaikon pedig valamilyen háló vagy más légáteresztő anyag található. Sajnos kialakításuk miatt nem kínálnak olyan jó légmozgást, de ha egy huzatosabb helyre tudod tenni őket, vagy bekapcsolsz mellettük egy ventilátort, akkor hatékony fűszerszárítók lehetnek.
A tálcák és rácsok előnyei és hátrányai
Ha nagyobb mennyiségű termést szeretnél kiszárítani, akkor a tálcák és rácsok sokkal jobb megoldások, mint a felkötözgetés.
Előnyök
Ha van már otthon néhány szárításra alkalmas tálcád vagy rácsod, akkor plusz kiadások nélkül száríthatsz nagyobb mennyiségű fűszereket házilag. Ezeket persze többféleképpen is használhatod.
Hátrányok
Ha a sütődet nevezed ki fűszerszárítónak, akkor néhány napig nem fogod tudni másra használni. Továbbá érdemes leragasztani minden nyílást a sütőben, nehogy az apró fűszerszemcsék olyan helyekre kerüljenek, ahová nem szabadna – ez is plusz munka. Ha külön szárításra vásárolsz vagy készítesz magadnak rácsokat vagy tálcákat, akkor valahol tárolnod kell majd őket, ha éppen nincsenek használatban.