Évelő fűszernövények: Zsálya
A zsálya akkor szerepel a legjobban, ha fiatal palántaként ültetik ki egy mindig napos, jó vízelvezetésű helyre. A talaj maradjon mindig nyirkos, de ne hagyd, hogy a gyökerek vízben álljanak. Minden tavasszal vágd vissza a vastag, fás szárakat, hogy újabb növekedésre ösztönözd zsályáidat. A szüretelést az első termőidőszakban érdemes csak óvatosan végezni – vágj le néhány centit belőle azon részek felett, ahol a levelek találkoznak. A leveleket terítsd ki száradni, majd összetörve, fűszerként használd őket.
Mire jó a zsálya?
A zsálya minden húsételt képes még ízletesebbé tenni, különösen a szárnyasokból készülteket. A levelek és ágak gyakran képezik ünnepi dekorációk részét, de illatos pot-pourri is készíthető belőlük.
Évelő fűszernövények: Citromfű
A citromfű (Melissa officinalis) ültetésekor nagyon jól gondold meg, hogy hová helyezed ezt a fűszernövényt, ugyanis nagyon agresszíven hajlamos terjeszkedni, miután megerősödött. A legbiztonságosabb megoldás rögtön különálló növénytartóba ültetni, hogy ne hódíthasson meg több területet a kelleténél. A citromfű rendkívül szívós, és a legtöbb környezeti körülmény ideális számára.
Mivel nagyon gyorsan nő, nem igazán kell attól félned, hogy túlszüretelnéd. Amint növésnek indul, bátran lecsípetsz róla egy nagy adag levelet. Egy termőidőszakban általában legalább két teljes szüretelést is tarthatsz, amelyek során 2,5 centivel a talaj felettig visszavágod az egész növényt – vissza fog nőni. A szárításhoz kösd össze és akaszd ki őket egy száraz, sötét helyen.
Mire jó a citromfű?
Jégkockákba fagyasztva nincs az a frissítő nyári ital, amit ne tenne ízletesebbé. Kipróbálhatod a citromfű teát is, amihez nincs más dolgod, mint 5 percig főzni a leveleket, majd a kész italt alaposan leszűrni – mézzel jól ízesíthető! Válassz egy tetszőleges kenőcskészítő technikát, és készíts citromfüves kenőcsöt, ami kihasználja e gyógynövény vírusölő és stresszoldó hatásait.