Az évelő fűszernövények kiválóak arra, hogy folyamatos, minden évben visszatérő utánpótlást biztosíts magadnak kedvenc természetes ételízesítőidből. Nincs szükség minden évben újraültetésre, és a pénztárcákat is kímélik – íme tíz fűszer- és gyógynövény, amik hosszú évekig meghálálják majd a kellő gondozást!
Levendula, mint évelő fűszernövény
A levendulát olyan helyre érdemes ültetni, ahol sok napfényt kap, és a talaj jó vízelvezetést kínál. Nem szeret nyirkos talajban állni, szóval két öntözés között mindenképen hagyd, hogy teljesen kiszáradjon alatta a föld.
A levendulást akkor érdemes leszüretelni, amikor a bimbók már megjelentek, de a virágok még nem nyíltak ki teljesen, ilyenkor kínálják ugyanis a legkellemesebb illatot és színt.
Fogj egy nagy csokornyi levendulást, és akaszd fel azt egy száraz, meleg helyen, ahol nem éri napfény. 2-4 héttel később már fel is használhatod, vagy eltárolhatod légmentes tárolóban, miután a száraz virágokat finoman lerázogattad róla.
Mire jó a levendula?
A levendulát frissen vagy szárítva is fel lehet használni különféle ételek díszítésére és ízesítésére. A száraz virágok felhasználásával csinos illatosító zsákocskákat készíthetsz magadnak, amihez csak egy jól szellőző szövetanyagra, és némi varrótudásra lesz szükséged. A levendulát bormenta esszencia olajjal és némi vízzel keverve isteni szobaillatosító sprayt készíthetsz.
Évelő fűszernövények: Koriander
A koriandert napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig rendszeresen szüretelhető maradjon, akkor rendszeresen szüretelned is kell – csípj vissza egy keveset a fiatal koriander hajtásainak tetejéből, hogy megelőzd a felmagzást. A koriandert frissen, közvetlenül a szüretelés után ajánlott felhasználni, mert szárított formájában nem igazán van íze. Mint ahogy az előbb említettük, rendszeresen csípd vissza az újonnan kinőtt hajtásokat a koriander tetejéről.
Mire jó a koriander?
A friss koriandert számos szósz elkészítéséhez fel lehet használni. Vajjal és citromlével kombinálva csodálatos koriandervajat készíthetsz, amit főzött zöldségekhez érdemes fogyasztani. Néhány szál korianderrel extra ízt kölcsönözhetsz egy üveg olívaolajnak, ha beleteszed őket. A következő oldalon még több szuper fűszernövény vár, érdemes lapozni egyet!