Fekete áfonya recept
Receptek fekete áfonyából
Fekete áfonya dzsem
Hozzávalók:
1kg fekete áfonya
50dkg cukor
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítése:
Az áfonyákat megmossuk, majd főni tesszük, burgonyatörő segítségével kinyomkodjuk belőle a levet. Kb. 15 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a cukrot és további 15 percig főzzük.
Ha végeztünk a főzéssel, üvegbe tesszük és megszórjuk a kevés nátrium-benzoáttal.
Fekete áfonyás sajttorta
Hozzávalók:
Sajttorta alaphoz:
50g vaj
160g darált keksz
A krémhez:
580g mascarpone
100g cukor
1 cs. vaníliás cukor
vanília
3db tojás
1 tk keményítő
A gyümölcsszószhoz:
2 ek cukor
1 ek keményítő
60ml víz
250 g fekete áfonya
1 ek citromlé
Elkészítése:
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és sütőpapírozott forma aljába nyomkodjuk, 180 fokon 5 percig sütjük. A mascarponét kikeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a többi hozzávalót, majd az alapra öntjük és először 180 fokon sütjük 10 percig, majd utána 150 fokon 50 percet. A szószhoz a cukrot összekeverjük a keményítővel, citromlével, vízzel és addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk az áfonyát és felfőzzük. Amint kihűlt, mehet is a sajttorta tetejére.
Áfonyás- fehércsokis golyók
Hozzávalók:
40g szárított áfonya
0,5dl habtejszín
70g vaj
300g fehér csokoládé
1 ek napraforgó olaj
Elkészítése
Az áfonyát daráljuk le. Alacsony lángon egy lábasban hevítsük fel a tejszínt, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat és mehet majd bele a darált áfonya is. Vízgőz felett olvasszunk meg 200g fehér csokit, majd amint kihűlt adjuk hozzá az áfonyás keveréket és pihentessük pár órát hűtőben. A masszából formázzunk kis golyókat. A maradék fehér csokit szintén olvasszuk meg, majd forgassuk meg benne a kis golyókat majd hűtőbe téve hagyjuk őket megdermedni.