Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, rengeteg módja van a felhasználásának és nagyon sok pozitív hatása van, amiről eddig nem is biztos, hogy tudtunk, számtalan érv szól amellett, hogy miért is fogyasszuk. Cikkünkben most elmondjuk, hogy miért fogyasszuk, hogyan termesszük és pár példa, amit elkészíthetünk belőle.
Az áfonya
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termését, ezen kívül levelét a népi gyógyászat is felhasználja. Népies nevei: havasi meggy, havasi meggykoró, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya. Előfordulása, termőhelye hazánkban a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek híres ízesítője. Savanyú talajú tölgyesek, továbbá bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben jellemzően csoportosan-tömegesen jelenik meg.
Az áfonya élettani hatása
A kék áfonya gyümölcsében, valamint levelében található az antocianidin nevű antioxidáns, amely képes többek között a C, E vitaminok hatásfokát is növelni. Így tudjuk testünket segíteni abban, hogy effektíven védekezzünk a vírusok ellen, segítve immunrendszerünket. Javítja a kapilláris rendszer működését a kollagének termelődésén keresztül. Az indiánok fedezték fel azt is, hogy az áfonya összehúzó hatású csereanyagai kedvezően hatnak a bélrendszer működésére, valamint az emésztésünkre. Segít abban, hogy szemünk egészségesebb legyen, ezen kívül pedig a fekete áfonya hozzájárul ahhoz, hogy a látás jobb, valamint élesebb legyen. Mivel gazdag béta-karotinban, emiatt védi a szemet a károsodástól. Az áfonya azokra is megfelelő hatást gyakorol, akiknek a szeme érzékeny a fényre.
Fekete áfonya termesztése
Az áfonya dísznövényként, továbbá termése miatt is ültethető a kertbe. Tavaszi virágzása, valamint őszi lombszíneződése is látványos, a növény, sövény kialakítására is alkalmas. Az áfonya alapvető módon a hűvösebb, párás klímát kedveli, ugyanakkor a gyümölcsök beéréséhez elegendő fényre van szüksége, ezért ültetési helyéül, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet válasszunk. A talaj kémhatására kényes, az átlagos kerti talaj nem jó számára. Ahhoz, hogy az áfonya kielégítően fejlődjön, továbbá bőségesen teremjem savanyú, tápanyagban gazdag talajba szükséges ültetni és később is érdemes időnként trágyázni. Az áfonya vízigénye nem kiugróan magas, ezzel párhuzamosan nagyon sekélyen gyökerezik, ezért hajlamos a gyors kiszáradásra. Az előbbiek miatt öntözést igényel, amihez mindenképpen lágy vizet, példának okáért összegyűjtött esővizet használjunk, a tövek környékét pedig fenyőkéreggel, esetleg kőzúzalékkal mulcsozzuk.
A következő oldalon bemutatunk pár receptet áfonyából