A levendula a mediterrán vidékek ikonikus növénye, melyet nemcsak gyönyörű lila virágairól, de bódító illatáról is ismerünk. Akár a kertben díszeleg, akár szárítva illatosítja a szekrényt, a levendula üdítő és nyugtató aromája sokak kedvence. De vajon tudtad, hogy van egy trükk, amellyel még illatosabbá teheted a levenduládat?
A titok a metszésben rejlik
A levendula metszése nemcsak a növény formájának megőrzéséhez fontos, de az illatának fokozásában is szerepet játszik. A metszés során eltávolítjuk az elhalt virágokat és szárakat, ezáltal serkentve az új hajtások növekedését. A friss hajtások pedig tele lesznek illatos olajokkal, amik a levendula jellegzetes illatát adják.
Mikor és hogyan metsszük a levendulát?
A levendulát évente kétszer kell metszeni:
• Első alkalommal a virágzás után: Amikor a levendula virágai elhervadnak, vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának egyharmadára. Ez serkenti az új hajtások növekedését, és biztosítja, hogy a levendula bozontos és dús maradjon. • Második alkalommal ősszel: Ősszel, a fagyok beköszönte előtt végezzünk egy könnyű visszametszést. Vágjuk vissza a szárakat a növény magasságának kétharmadára. Ez segít a növénynek a télre való felkészülésben.
A metszésen kívül mit tehetünk még a levendula illatosabbá tételére?
• Napos helyre ültessük: A levendula szereti a napos helyeket. Minél több napfényt kap, annál illatosabb lesz.
• Jól vízelvezető talajba ültessük: A levendula nem szereti a pangó vizet, ezért fontos, hogy jól vízelvezető talajba ültessük. • Rendszeresen öntözzük: A levendulát rendszeresen öntözni kell, de ne locsoljuk túl. • Tápláljuk: A levendula nem igényel sok tápanyagot, de tavasszal adhatunk neki egy kis komposztot vagy trágyát. • Szüreteljük a virágokat: A levendulavirágokat akkor szüreteljük, amikor teljesen kinyíltak. A virágokat száríthatjuk, illatosítópárnákba tölthetjük, vagy teát is készíthetünk belőlük.
Milyen trágyát adjak a levendulának tavasszal?
Szerves trágyák:
• Komposzt: A komposzt a legjobb trágya a levendulának. Tele van tápanyagokkal és javítja a talaj szerkezetét is.
• Csontliszt: A csontliszt lassan bomló trágya, amely foszforban és nitrogénben gazdag.
• Szójalecitin: A szójalecitin egy folyékony trágya, amely káliumban és foszforban gazdag.
Szervetlen trágyák:
• Ammóniumnitrát: Az ammóniumnitrát nitrogénben gazdag trágya, amely serkenti a növények zöld növekedését.
• Szuperfoszfát: A szuperfoszfát foszforban gazdag trágya, amely serkenti a virágzást és a gyökérnövekedést.
• Kálium-szulfát: A kálium-szulfát káliumban gazdag trágya, amely erősíti a növényeket és javítja a télállóságukat.
Fontos, hogy ne trágyázzuk túl a levendulát. A túltrágyázás károsíthatja a növényt. A legjobb, ha a trágyázási útmutatót követjük, és csak a szükséges mennyiséget adjuk a növénynek.
Trágyázáskor ügyeljünk a következőkre:
• A trágyát a talaj felszínére szórjuk, és enyhén kapáljuk be.
• A trágyázást követően öntözzük meg a növényt.
• Ne trágyázzuk a levendulát forró, száraz időben.
• Ne trágyázzuk a levendulát közvetlenül virágzás előtt.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.