A tökéletes eperlekvár receptje
Hozzávalók: négy kilogramm eper, másfél kilogramm cukor, három citrom leve.
Elkészítése
Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.
Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!
A tökéletes eperszörp receptje
Először is szerezzünk epret, majd mossunk meg jó alaposan, szedjük ki a csumákat. Ha meg vagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmoxolást nem javasoljuk, mert könnyedén elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.
Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is meg van, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, had csöpögjön egy éjszakán át legalább, és ne nyomkodjuk.
Másnap a levet mérjük le és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, akkor öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre!