Isteni eperlekvár és eperszörp házilag! Mutatom receptüket

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Eperlekvár, eperszörp készítésének menete

A tökéletes eperlekvár receptje

Hozzávalók: négy kilogramm eper, másfél kilogramm cukor, három citrom leve.

Elkészítése

Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk, és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

Közben keressünk egy alkalmas eszközt, például egy krumplinyomót, és törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, én például szeretem, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba és így hűtsük ki. Istenien finom! A következő oldalon elmondom, hogyan készíthettek eperszörpöt!

hirdetes

A tökéletes eperszörp receptje

Először is szerezzünk epret, majd mossunk meg jó alaposan, szedjük ki a csumákat. Ha meg vagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmoxolást nem javasoljuk, mert könnyedén elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.

Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is meg van, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, had csöpögjön egy éjszakán át legalább, és ne nyomkodjuk.  

Másnap a levet mérjük le és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, akkor öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-12

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók nemcsak egyszerűek és praktikusak, de valódi segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében – fedezd fel, hogyan használhatod őket!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-12-11

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

Merülj el a karácsonyi cserepes virágok varázslatos világában, és ismerd meg, hogyan hozhatnak ünnepi fényt otthonodba. Eközben gondozásukról is olvashatsz.

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

antociánok (antocianinok)

különböző növényi szervek és szövetek sejtjeinek üregében (sejtvakuólumokban)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert