Az ember nem is gondolná, hogy kertjében vagy hátsó udvarában milyen sok jótékony hatású növény található, amikről nem is tud. Legyen szó a gyomorégés vagy húgyhólyaggyulladás tüneteinek enyhítéséről, vagy egy kis plusz fehérje vagy ásványi anyag felvételről, számos elterjedt gyom létezik, amik valójában rendkívül pozitív tulajdonságokkal bírnak. Nézz szét egy kicsit a ház körül, hátha találsz néhányat ezek közül a kincsek közül!
Tyúkhúr (Stellaria media)
Ez kerti gyom kiváló A-, D- és C-vitamin forrás, továbbá vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz. A tyúkhúr íze a spenótéhoz hasonló, és ajánlott frissen szedve fogyasztani, például salátákban. Ha nem vagy oda az ízéért, érdemes például főzelékekben vagy levesekben elrejteni, hogy ne maradj le a rengeteg tápanyagról. Alkalmazható közvetlenül vágott sebeken, égési sérüléseken, illetve ekcémás vagy kiütéses bőrfelületeken is. Enyhe vízhajtó hatása is van, ezért bizonyos esetekben segíthet enyhíteni a húgyhólyag-problémák tüneteit is (például gyulladás).
Mezei katáng (Cichorium intybus)
Ezzel a világoskék virágú növény főleg az út szélén találkozhatsz. A levelek íze kissé kesernyés, ennek ellenére azonban Európa-szerte több országban is előszeretettel fogyasztják, beleértve Olaszországot és Görögországot is. Mielőtt megpirítanád, vagy hozzáadnád őket bármi máshoz, érdemes először kifőzni a leveleket, így kevésbé lesz keserűbb az ízük. A megsütött gyökereket őrölt formában kávéba keverve, vagy kávé helyett, magukban is fel lehet használni. Közismert tény, hogy a mezei katáng rendkívül káros a szervezetben élősködő parazitákra, de ezen kívül étvágyfokozó és vízhajtó hatása is van. Használható továbbá gyomorrontás és székrekedés esetén is.
Juhsóska (Rumex acetosella)
A fodros lórom és a madársóska közeli rokona, a juhsóska a legtöbb gyommal benőtt kertben megtalálható. Kiváló C- és E-vitamin forrás, és régebben gyakran használták gyulladás, hasmenés és skorbut kezelésére. Alkalmazható még a vizeletkiválasztó szervek fertőzéseinek enyhítésére, a vércukorszint szabályozására és a máj megerősítésére is. Mivel sok kálium-oxalátot tartalmaz, így fogyasztása csak mértékkel ajánlott, kis adagokban, levesek vagy saláták ízesítéseként, amire savanykás, citromos íze miatt egyébként is kiváló. A következő oldalon folytatom!