A legfinomabb marlenka - Ha egy kicsit formabontók szeretnétek lenni idén, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a diós marlenkát karácsonykor, a család tuti oda meg vissza lesz tőle!

Marlenkát az ünnepi asztalra: a legfinomabb diós marlenka recept

NA
hirdetes
Marlenka

Elkészítés

A sűrített tejjel kezdjük, de mint ahogyan írtram, ezt a lépést ki is hagyhatod, ha tudtál venni készen a boltban (sajnos manapság nehezen beszerezhető, de hátha). A tejet öntsük egy fazékba, tegyük bele a cukrot és a szódabikarbónát, majd kezdjük el alacsony lángon főzni. Ha felforrt, akkor a lángost vegyük a legkisebb fokozatra, majd főzzük 2 órán keresztül, 10-15 perces kevergetésekkel. Elkezd szépen bebarnulni és besűrűsödni, ha letelt a két óra, akkor pedig szépen szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. 

A főzött krémmel folytatjuk: a tejet kezdjük el forralni, ez idő alatt pedig a száraz hozzávalókat keverjük össze, mehet hozzájuk a két tojássárgája egy kis tejjel együtt, épp annyival, hogy könnyebb legyen a csomómentesre keverése. Ha a tej már kicsit felmelegedett löttyintsünk belőle egy kicsit a tojásos masszába, aztán ha elkevertük, mehet az egész vissza a többi tejbe, amit rakjunk vissza a tűre és főzzük szép sűrűre, mint egy pudingot. Ha kész a krém, a tűzről levéve rakjuk bele a vajat, jól alaposan elkeverjük, majd átszűrjük a krémet és hagyjuk kihűlni. 

hirdetes

A diót pirítsuk meg, majd daráljuk le és tegyük félre.

Jöhetnek a lapok: a vajat, a mézet és a kristálycukrot rakjuk egy forralóedénybe, és kezdjük el olvasztani alacsony lángon, majd amikor már forró, akkor mehet bele a szódabikarbóna, amit nagyon jól elkeverünk. 4-5 percig főzzük. Ezután dolgozhatunk kézi habverővel és konyhagéppel is. Öntsük át egy tálba  vagy a gép üstjébe  a masszát, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat majd mehet a liszt is, két-három részletben illetve a csipet só is.

Vegyünk elő 5 db 40x30 cm-es sütőpapírokat, amikre egyenként oszlassuk el az azonos mennyiségű tésztát egy kenőkés segítségével, ahogy a videóban látjátok. A lapokat tepsire helyezve, egyenként süssük ki alul-felül sütésen, 180 fokon kb. 8-9 percig. Az elkészült lapokat frissen rakjuk egymásra, majd vágjuk le a széleit egységesen. 

Összeállítás következik: a sűrített tejet a főzött krémmel átdolgozzuk konyhai gépen vagy kézi habverővel, a lapokat lekenjük egy kis konyakkal, de ez elhagyható. A videó alapján rétegezzük a lapokat a krémmel és a dióval, összeállítjuk, majd 24 órára a hűtőbe rakjuk. 5-6 dkg tejcsokoládét olvasztva becsíkozzuk a tetejét, majd szeleteljük és tálaljuk. 


Forrás: Bebepiskóta

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csirkék encefalomaláciája

3—6 hetes korban jelentkezik ált., ha a takarmány —>avasodásakor képződő peroxidok... Tovább

lanaméter

a —>gyapjú finomságának meghatározására alkalmazott műszer; mm-es beosztási... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep