Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

A húsvét a megújulás, a tavasz és a család ünnepe. Ilyenkor a finom falatok sem hiányozhatnak az asztalról. Miért ne próbálnánk ki idén az olaszok húsvéti specialitását, a colombat? Ez a gyönyörű, eredetileg galamb alakú kalács nemcsak finom, de elkészítése is igazi öröm.

olasz húsvéti kalács

Nincsen húsvét kalács nélkül

A húsvéti ünnep elengedhetetlen kelléke a kalács, legyen az édes, sós, töltött vagy foszlós. Idén egy különleges olasz finomsággal kápráztathatjuk el családunkat: a ropogós mandulakérges, narancsos-mazsolás colombával, aminek a receptjét a Sütidoboz oldalán találtam, nektek is meg kell mutatnom!

Mi az a colomba?

Ez a gyönyörű kalács Olaszország északi részéről származik, és "húsvéti panettone"-nak is hívhatnánk, mivel elkészítése és összetevői hasonlóak a panettone-hoz. A colomba jellegzetessége a galamb formája, ami a nevét is adja (colomba = galamb), de ha nem találunk galamb alakú sütőformát, koszorúként is elkészíthetjük.
Bár az elkészítése nem gyors, a három kelesztés ellenére megéri a befektetett időt. A kívül ropogós mandulakéreg, a belsejében rejlő puha tészta, a mazsola és a narancs íze ellenállhatatlan kombinációt alkot.

Hozzávalók (2 kalács koszorúhoz):

Tészta:

•    45 dkg liszt
•    0,4 dl tej
•    1 dl víz
•    7 g szárított élesztő
•    14 dkg cukor
•    10 dkg vaj
•    10 dkg mazsola
•    2 tojás
•    csipet só
•    1 zacskó vaníliás cukor
•    5 dkg kandírozott narancshéj
•    1 citrom reszelt héja

Máz:

•    10 dkg őrölt mandula
•    10 dkg porcukor
•    1 tojás
•    1 evőkanál víz

Elkészítés:

1.    A lisztből, az élesztőből, a tejből és a vízből kovászt készítünk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
2.    A megkelt kovászba keverjük a cukrot, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet.
3.    Beledolgozzuk a puha vajat, majd letakarva másfél órát kelesztjük.
4.    A mazsolát beáztatjuk.
5.    A megkelt tésztába keverjük a maradék cukrot, a lisztet, a tojásokat, a vajat, a narancshéjat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a lecsepegtetett mazsolát.
6.    Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 16 órára hűtőbe tesszük.
7.    Másnap a tésztát 2-3 órát kelesztjük.
8.    Elkészítjük a mázat: a darált mandulát összekeverjük a porcukorral, a vízzel és a tojással.
9.    A tésztát kettéválasztjuk, hengereket formálunk belőlük, és sütőformába helyezzük.
10.    Megkenjük a mázzal, megszórjuk mandulapehellyel és jégcukorral.
11.    160 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tippek:

•    A mazsolát rum vízben is áztathatjuk, ettől még finomabb lesz a kalács.
•    A mázhoz ízlés szerint adhatunk kakaóport vagy citromlevet is.
•    A colomba frissen a legfinomabb, de akár 3-4 napig is eltartható légmentesen záródó dobozban.