A húsvét a megújulás, a tavasz és a család ünnepe. Ilyenkor a finom falatok sem hiányozhatnak az asztalról. Miért ne próbálnánk ki idén az olaszok húsvéti specialitását, a colombat? Ez a gyönyörű, eredetileg galamb alakú kalács nemcsak finom, de elkészítése is igazi öröm.
Nincsen húsvét kalács nélkül
A húsvéti ünnep elengedhetetlen kelléke a kalács, legyen az édes, sós, töltött vagy foszlós. Idén egy különleges olasz finomsággal kápráztathatjuk el családunkat: a ropogós mandulakérges, narancsos-mazsolás colombával, aminek a receptjét a Sütidoboz oldalán találtam, nektek is meg kell mutatnom!
Mi az a colomba?
Ez a gyönyörű kalács Olaszország északi részéről származik, és "húsvéti panettone"-nak is hívhatnánk, mivel elkészítése és összetevői hasonlóak a panettone-hoz. A colomba jellegzetessége a galamb formája, ami a nevét is adja (colomba = galamb), de ha nem találunk galamb alakú sütőformát, koszorúként is elkészíthetjük.
Bár az elkészítése nem gyors, a három kelesztés ellenére megéri a befektetett időt. A kívül ropogós mandulakéreg, a belsejében rejlő puha tészta, a mazsola és a narancs íze ellenállhatatlan kombinációt alkot.
Hozzávalók (2 kalács koszorúhoz):
Tészta:
• 45 dkg liszt
• 0,4 dl tej
• 1 dl víz
• 14 dkg cukor
• 10 dkg vaj
• 10 dkg mazsola
• 2 tojás
• csipet só
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 5 dkg kandírozott narancshéj
• 1 citrom reszelt héja
Máz:
• 10 dkg őrölt mandula
• 10 dkg porcukor
• 1 tojás
• 1 evőkanál víz
Elkészítés:
1. A lisztből, az élesztőből, a tejből és a vízből kovászt készítünk, amit letakarva duplájára kelesztünk.
2. A megkelt kovászba keverjük a cukrot, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet.
3. Beledolgozzuk a puha vajat, majd letakarva másfél órát kelesztjük.
4. A mazsolát beáztatjuk.
5. A megkelt tésztába keverjük a maradék cukrot, a lisztet, a tojásokat, a vajat, a narancshéjat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a lecsepegtetett mazsolát.
6. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 16 órára hűtőbe tesszük.
7. Másnap a tésztát 2-3 órát kelesztjük.
8. Elkészítjük a mázat: a darált mandulát összekeverjük a porcukorral, a vízzel és a tojással.
9. A tésztát kettéválasztjuk, hengereket formálunk belőlük, és sütőformába helyezzük.
10. Megkenjük a mázzal, megszórjuk mandulapehellyel és jégcukorral.
11. 160 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek:
• A mazsolát rum vízben is áztathatjuk, ettől még finomabb lesz a kalács.
• A mázhoz ízlés szerint adhatunk kakaóport vagy citromlevet is.
• A colomba frissen a legfinomabb, de akár 3-4 napig is eltartható légmentesen záródó dobozban.