Süssünk marlenkát karácsonykor és varázsoljuk el vele az egész családot. Ez a régi, örmény recept alapján készült sütemény a méz, dió és a karamell hármasságára épül fel, és az egész világot meghódította. Mutatunk hozzá egy isteni, házi receptet és elmeséljük a marlenka megalakulásának filmbe illő történetét.
A marlenka filmbe illő története
A marlenka egy fantasztikusan puha, diós, mézes és karamellás sütemény, ami meghódította az egész világot. 1995-ben az örmény származású Geyorg Avetisjan a családjával együtt Csehországban telepedett le, és itt kezdte el a barátainak és ismerőseinek sütni ezt a régi, családi recept alapján készült diós-mézes süteményt, akik mind örömmel fogadták azt. A siker után megpróbálkozott Geyorg a helyi kávézókban is népszerűsíteni az édességek, ahol szintén pozitívan fogadták.
Végül céget alapított az örmény férfi, édesanyja és lánya után Marlenkának nevezte el a süteményt, egyre több és nagyobb volumenű lett a gyártás is, és a termékek száma is bővült.
Nem a leggyorsabb sütemény, de minden erőfeszítést megér
Valóban, nem az egyik leggyorsabban elkészíthető sütemény a marlenka, mivel sok lapból áll, és több alkotóelemből, de higgyétek el, megéri! A receptben mi magunk főzzük a sürített tejet, azonban, ha találtok készen a boltban, nyugodtan használjátok azt és máris gyorsabban megvagytok!
Hozzávalók
Kb 35x25 cm a kész sütemény
22-24 szelet lesz belőle
Sűrített tejhez:
• 1 liter zsíros tej (3.5 %)
• 30 dkg cukor
• késhegynyi szódabikarbóna
Főzött krémhez:
• 7 dl tej
• 2 tojássárgája
• 12 dkg cukor
• 2 ek kukorica keményítő
• vaníliás cukor
• 12 dkg vaj
Lapokhoz:
• 45 dkg Liszt
• 20 dkg cukor
• 15 dkg méz
• 4 db nagyobb tojás
• 18 dkg vaj
• 1 tk szódabikarbóna
• 1 csipet só
• 20 dkg dió és egy kis konyak fog még kelleni.
Sütés: 180 fokon 8 percig