A dió szüretelésének menete
A diófa rázása akkor kezdhető meg, ha a burkok részlegesen felrepedt állapotban vannak, ekkor már termesztői szempontból is érettnek tekinthető ugyebár. A diófa rázásakor külön szükséges odafigyelni a kopáncstalanításra, a mosásra, illetve a szárításra. Ha azonban megvárjuk, hogy a kopáncs leváljon a dióról, akkor már csak a szárítással kell foglalkoznunk.
Fontos tudnivaló, hogy a lehullott, lerázott diót legkésőbb három napon belül kell szednünk a földről, mert ha ennél hosszabb időt tölt ott, akkor valószínűleg minőségromlás fog bekövetkezni. Nagy melegben a dió értékes olajsavai károsodnak, a földön fekve pedig erősebben melegszik fel. Esős időben viszont a dió héja nedvességet szív magába a földön, ami penészgombafertőzéshez vezet. Ha a fán van a dió, de már a kopáncs kinyílt, akkor sem fertőződik penészgombával, mivel a penészgombafertőzés csak a talajon következik be.
A dió szárítása kötelező!
A frissen szüretelt dió minden esetben nedves, ezért tehát nélkülözhetetlen a szárítás. Érdemes kosárba szednünk a termést, mivel ebben az esetben nem kell átszednünk semmibe, a kosárban száríthatjuk. Ha viszont vödröket alkalmaztunk szüret alkalmával, akkor öntsük ki, és szárítsuk ki jó alaposan a diókat! A szárításhoz napos, szellős helyet keressünk, így könnyebben tudja leadni a felesleges nedvességet. Ezután rakhatjuk a finom diókat juta-, vagy papírzsákokba, és ekkor tehetjük száraz, szellős tárolóhelyre.
Szüretelés utáni teendők
A diófa leveleit gyűjtsük össze, miután lehullottak, és égessük el mindet, mivel rengeteg betegség melegágyai lehetnek. Lombhullás után érdemes elvégezni a diófa esetében is az őszi lemosó permetezést, mivel csak ezzel tudunk védekezni a következő év tavaszán megjelenő kártevőkkel és betegségekkel szemben. Fontos tudni arról is, hogy a földre hullott dió könnyedén képes kikelni és fává fejlődni.
Ezek a magoncok azonban megbízhatatlanok, többnyire rossz ízűek, vagy nehezen feltörhetők. Ezért azt javaslom, hogy ezeket minden esetben szedjétek ki a talajból, ha pedig most szeretnétek saját diófát, akkor inkább válasszatok kisebb koronájú, könnyebben betakarítható, megbízható, oltott diócsemetét, ebben nem fogtok csalódni. Sok siker kívánok mindenkinek!
Hasznos volt számodra a diófa szüreteléséről szóló cikkem?