Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Rengeteg levél érkezett hozzánk a tavalyi évben is a diófával és a dióval kapcsolatban. Egész pontosan arra voltak kíváncsiak olvasóink, hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni a diófa szüretelését. Éppen ezért most elhoztam nektek pár dolgot, amire mindenképpen érdemes odafigyelnetek, nézzük, mit kell tudni a diófa szüretelésével kapcsolatban! 

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

Ejtsünk pár szót a dióról

Ezt a csonthéjast rengeteg ételhez, süteményhez fel lehet használni, de jellegzetes izén túl nem elhanyagolandó vitamin- és ásványianyag-tartalma sem. A diófa értékes termésével, szép rajzolatú faanyagával, hosszú élete folyamán árnyékot adó lombkoronájával az egyik legkedveltebb fája a magyar embernek. Szinte minden kertben, szőlőben találunk egy-egy "madár ültette" diófát.

 

Bár a kalóriatartalma magas (630 kcal/100g), de a legtöbb, az emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat is tartalmazza. Emellett kitűnő E-vitamin, folsav, kalcium, vas, magnézium és kálium forrás is. A diónak számos előnyös hatást tulajdonítanak: alkalmazható bőrbőrbetegségek gyógyítására, pattanások, ekcéma, illetve gyomor-, és bélhurut kezelésére, valamint vértisztító és koleszterin-csökkentő hatású. Ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani belőle, akár főételekhez, salátákhoz vagy süteményekhez adva.

 

A jótékony dió

A diólevél és a termésfal fő hatóanyagként juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, kevés illóolajat és C-vitaminttartalmaz. A juglonnak igen erős festő hatása van, diófapácot készítenek belőle. Erős színező hatását magunk is tapasztalhatjuk, diószedés közben, amikor a dió héja barnára színezi a bőrünket. A növény juglon tartalmának tudható be allelopátiás hatása is: gátolja más növények fejlődését.

 

Ezért a diófák közvetlen közelében általában nincs más fa, bokor, de gyakran a fű sem nő ki alattuk. A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.

 

A diófa szüretelése

Tudjátok, hogy a diót nem szabad se túl korán, se túl későn leszüretelni? Pedig így van, viszont a megfelelő időpontot szerencsére könnyedén meg tudjuk határozni, a következő oldalon mindent elmondok nektek a diófa szüreteléséről, érdemes lapozni egyet!