Így termesszünk csicsókát, a szegények krumpliját

Ahogy visszagondolunk a múltra, sokunkban felidéződhet az az időszak, amikor a nagyszüleink kertjei még tele voltak a föld alatti kincsekkel, köztük a sokoldalú csicsókával. Ez a szerény növény, amelyet csókapityóknak, földialmának vagy tótrépának is neveznek, nemcsak a vidéki tájakon, hanem számos családi történetben is fontos szerepet töltött be – nosztalgiázzunk és termesszük mi magunk is a kertünkben!

Csicsóka

Csicsóka ültetése és szaporítása

A csicsóka származási helye Észak-Amerika, de mára szerte a világban elterjedt. Különleges tulajdonsága, hogy a gumói akár -30 °C-ig is megőrzik csíraképességüket, így a szüreteléstől kezdve egészen a kora tavaszig ültethetők.

A csicsóka gumók segítségével történő szaporítása a legegyszerűbb és leggyakoribb módszer. A legjobb eredmény érdekében frissen szedett gumókat használjunk, amelyeket novembertől április közepéig lehet a kertbe ültetni. Az ültetés során tartsunk kb. 50 cm sor- és tőtávolságot, és helyezzük a gumókat 6-10 cm mélységbe. Ez a távolság biztosítja a növények megfelelő növekedési terét és elősegíti az egészséges fejlődést.

Gondozás

A csicsóka igénytelen növény, kevés gondozást igényel. Jól tűri a szárazságot, de a rendszeres öntözés serkenti a gumók növekedését és növeli a terméshozamot. Bár a csicsóka jól viseli a szegény talajokat is, a tápanyagban gazdag, jól szellőző talaj elősegíti az egészséges növekedést.

Betakarítás

A csicsóka gumóit általában az első fagyok után, október végétől kezdve lehet betakarítani. A gumók a föld alatt akár a következő ültetési időszakig is tárolhatók, így szükség esetén folyamatosan szedhetők.

Felhasználás

A csicsóka íze különleges, enyhén diós, ami sokféle ételhez jól illeszkedik. Nyersen salátákban, főzve, sütve, pürésítve, vagy akár chipsként is elkészíthető. Tápanyagtartalma miatt különösen értékes: magas az inulin tartalma, ami elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását, valamint rostban gazdag, ami hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.

Miért nevezzük a csicsókát "szegények krumplijának"?

A csicsóka elnevezése mögött álló történet egyszerre szól a növény tápláló jellegéről és egyszerű termesztéséről. A csicsóka képes szegény, elhanyagolt talajokon is gond nélkül megélni, nem igényel különleges trágyázást vagy gondoskodást. Ezek a tulajdonságai tették népszerűvé a kevésbé tehetős rétegek körében, akik számára a csicsóka megbízható élelemforrást jelentett. A krumplival ellentétben a csicsóka nem tartalmaz keményítőt (helyette inulint igen), így egy egészségesebb, alacsony kalóriás alternatívát kínál.

A csicsóka fogyasztása

Én a csicsókát gyerekként leginkább nyersen fogyasztottam, a nagypapám hámozta nekem, miközben az élet nagy dolgairól beszélgettünk. Sokan pürésítik, pirítják, vagy más ételbe használják fel, ehhez hoztam egy egyszerű csicsóka fasírt receptet.

Csicsókafasírt:

Hozzávalók:

  • 500 g csicsóka
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, pirospaprika
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A csicsókát meghámozzuk, és lereszeljük.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk.
  3. A pirított hagymához hozzáadjuk a reszelt csicsókát, és pár percig pirítjuk.
  4. Leveszem a tűzről, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, és jól összekeverjük.
  5. A masszából fasírtokat formázunk, és olajon kisütjük.