Ahogy visszagondolunk a múltra, sokunkban felidéződhet az az időszak, amikor a nagyszüleink kertjei még tele voltak a föld alatti kincsekkel, köztük a sokoldalú csicsókával. Ez a szerény növény, amelyet csókapityóknak, földialmának vagy tótrépának is neveznek, nemcsak a vidéki tájakon, hanem számos családi történetben is fontos szerepet töltött be – nosztalgiázzunk és termesszük mi magunk is a kertünkben!
Csicsóka ültetése és szaporítása
A csicsóka származási helye Észak-Amerika, de mára szerte a világban elterjedt. Különleges tulajdonsága, hogy a gumói akár -30 °C-ig is megőrzik csíraképességüket, így a szüreteléstől kezdve egészen a kora tavaszig ültethetők.
A csicsóka gumók segítségével történő szaporítása a legegyszerűbb és leggyakoribb módszer. A legjobb eredmény érdekében frissen szedett gumókat használjunk, amelyeket novembertől április közepéig lehet a kertbe ültetni. Az ültetés során tartsunk kb. 50 cm sor- és tőtávolságot, és helyezzük a gumókat 6-10 cm mélységbe. Ez a távolság biztosítja a növények megfelelő növekedési terét és elősegíti az egészséges fejlődést.
Gondozás
A csicsóka igénytelen növény, kevés gondozást igényel. Jól tűri a szárazságot, de a rendszeres öntözés serkenti a gumók növekedését és növeli a terméshozamot. Bár a csicsóka jól viseli a szegény talajokat is, a tápanyagban gazdag, jól szellőző talaj elősegíti az egészséges növekedést.
Betakarítás
A csicsóka gumóit általában az első fagyok után, október végétől kezdve lehet betakarítani. A gumók a föld alatt akár a következő ültetési időszakig is tárolhatók, így szükség esetén folyamatosan szedhetők.
Felhasználás
A csicsóka íze különleges, enyhén diós, ami sokféle ételhez jól illeszkedik. Nyersen salátákban, főzve, sütve, pürésítve, vagy akár chipsként is elkészíthető. Tápanyagtartalma miatt különösen értékes: magas az inulin tartalma, ami elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását, valamint rostban gazdag, ami hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.
Miért nevezzük a csicsókát "szegények krumplijának"?
A csicsóka elnevezése mögött álló történet egyszerre szól a növény tápláló jellegéről és egyszerű termesztéséről. A csicsóka képes szegény, elhanyagolt talajokon is gond nélkül megélni, nem igényel különleges trágyázást vagy gondoskodást. Ezek a tulajdonságai tették népszerűvé a kevésbé tehetős rétegek körében, akik számára a csicsóka megbízható élelemforrást jelentett. A krumplival ellentétben a csicsóka nem tartalmaz keményítőt (helyette inulint igen), így egy egészségesebb, alacsony kalóriás alternatívát kínál.
A csicsóka fogyasztása
Én a csicsókát gyerekként leginkább nyersen fogyasztottam, a nagypapám hámozta nekem, miközben az élet nagy dolgairól beszélgettünk. Sokan pürésítik, pirítják, vagy más ételbe használják fel, ehhez hoztam egy egyszerű csicsóka fasírt receptet.
Csicsókafasírt:
Hozzávalók:
500 g csicsóka
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
Só, bors, pirospaprika
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csicsókát meghámozzuk, és lereszeljük.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk.
A pirított hagymához hozzáadjuk a reszelt csicsókát, és pár percig pirítjuk.
Leveszem a tűzről, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, és jól összekeverjük.
A masszából fasírtokat formázunk, és olajon kisütjük.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.