Sajnos sokan még felnőttkorban sem szeretik a céklát, pedig az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb zöldségünk. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért kellene sokkal többet fogyasztanotok belőle, és hogy kedvet csináljak, mutatok pár nagyon szuper receptet is!
A cékla fantasztikus hatásai
A cékla nem túlzóan a világ legegészségesebb, legsokoldalúbb zöldségei közé tartozik, élettani hatásai nagyon jelentősek. A cékla vérképző hatású, segíti a vörösvérsejtek regenerálódását, szabályozza a savbázis egyensúlyt. Ez a zöldségféle egy gumós növény, aminek a termése magába szívja a talajban található értékes ásványi anyagokat, többek között a foszfort, a jódot, a kalciumot, a káliumot, a ként, a magnéziumot, a rezet illetve a vasat. Emellett tele van vitaminokkal, jelentős A-, B-, és C-vitaminforrást jelent.
Az igaz, hogy nem magasabb a cékla vastartalma a többi növényhez képest, viszont azt mindenképp érdemes tudni, hogy a céklából képes az emberi szervezet a legjobban hasznosítani a vasat! Szeretnék egy kis kedvet csinálni a diétázóknak is, ezért elmondom, hogy a cékla zsírszegény, gazdag rostokban és csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Világszerte használják a céklát étrendkiegészítőként daganatos betegségek kezelésében.
Sötét színű levele nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású vegyületet, nevezetesen betanint. Tartalmaz továbbá béta-karotint és egyéb karotinoidokat, amelyek egészségvédő hatásúak, illetve folsavat, vasat, káliumot és egy kis C-vitamint is. Sajnos régen a szülők/nagyszülők nagyon akaratosak voltak, és tuszkolták belénk a céklát, ezért a legtöbb ember (legalábbis az ismerőseim többsége és én) megutálta. Sajnos nekem manapság is nagy erőt kell vennem magamon, hogy megegyem, de javul már a helyzet, mert tudom, hogy mennyire egészséges!
A cékla egyébként nyersen ér a legtöbbet, így a legegészségesebb. Nem is kell tennünk semmit, csak a gumójét meghámozni, és máris fogyaszthatjuk salátaként, szendvicskiegészítőként, de gyümölcs-zöldségturmixban is tökéletes. Ha viszont nemcsak nyersen szeretnétek fogyasztani, akkor mindenképpen lapozzatok a következő oldalra, ugyanis ott mutatok nektek pár nagyon szuper receptet, amit érdemes kipróbálni!