Miután megfelelően elültette és gondoztad a brokkolit a kertben, annak ismerete, hogy mikor és hogyan kell betakarítani a brokkolit, kulcsfontosságú a munkád gyümölcsének maximalizálásához. A brokkoli viszonylag könnyen termeszthető zöldség, de ahhoz, hogy a legjobb méretű, legdúsabb ízű termést érjük el, helyesen kell időzíteni a betakarítást. Így takaríthatod be a brokkolit a legjobb íz érdekében.
Mikor takarítsuk be brokkolit?
A brokkolit már palántákból is lehet termeszteni, de a legtöbb kertész úgy dönt, hogy ezeket a növényeket magról indítja. A brokkolit tavasszal vagy ősszel lehet ültetni, bár az őszi brokkolit termeszteni általában egy kicsit könnyebb a hűvösebb hőmérséklet miatt. Az ültetésre kiválasztott brokkoli fajtájától függően a rózsák az ültetés után körülbelül 50-85 nappal készen állnak a betakarításra.
Bár minden kertész nagy brokkoli rózsát szeretne betakarítani, nem akarja csak a brokkoli növényeinek méretére alapozni a betakarítást. A hőmérséklet és a talaj tápanyagtartalma egyaránt befolyásolhatja a brokkoli méretét, és a brokkoli túlságosan éretté válhat, ha megvárod, amíg megnő a betakarításig.
A tavasszal ültetett brokkolit akkor kell betakarítani, amikor a hőmérséklet folyamatosan 15-18 fok körül van a nap folyamán. Fagyálló növényként a brokkoli némi fagyot is elvisel, de az ősszel ültetett brokkoli nagyobb rózsáit a kemény fagy előtt érdemes betakarítani.
Hogyan állapítható meg, hogy a brokkoli készen áll a betakarításra?
Tudni fogod, hogy a brokkoli készen áll a szedésre, amikor a központi rózsa növekedése leáll. Az érett brokkolinak gazdag, zöld színűnek kell lennie, szorosan egymásra rakott rózsákkal. Fontos, hogy a brokkolit még azelőtt szüreteljük, mielőtt virágozni kezdene vagy megsárgulna, ami gyakran előfordul a tavasszal ültetett brokkoliknál, amikor beköszönt a nyár és gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Amint a brokkoli virágozni kezd, íze keserűvé válik, és kevésbé lesz kellemes.
Hogyan takarítsuk be a brokkolit?
Ha készen állsz a brokkoli betakarítására, éles késsel vagy kerti ollóval vágd le a szárat enyhén döntött szögben, és hagyj körülbelül 5-7 centi szárat a brokkoli rózsái alatt. Ezután hagyd a brokkoli növény fennmaradó részét a talajban, ami arra ösztönzi, hogy oldalhajtásokat küldjön a későbbi betakarításhoz. A kisebb brokkolifejek második termése lazább lesz, de ugyanolyan ízletes és több héttel meghosszabbítja a betakarítási időt.
A brokkoli kisebb oldalhajtásait akkor lehet szedni, amikor elérik a betakarítható méretet. Ügyelj arra, hogy akkor válaszd le őket, amikor még szilárdak és élénkzöldek. Csakúgy, mint a nagyobb brokkoli szárnál, az oldalhajtások betakarításakor vágd le a hajtást, és hagyd meg körülbelül 5 cm szárral. Az oldalhajtások betakarítása után komposztálhatod a növény többi részét, mert nem valószínű, hogy több rózsát hoz.
Friss brokkoli tárolása
A brokkolinál a legjobb, ha frissen használjuk fel, de ha többet szüretelünk, mint amennyit azonnal felhasználunk, akkor az is könnyen tárolható.
A brokkoli körülbelül 3-5 napig tárolható a hűtőszekrényben. A legjobb, ha lazán becsomagolod a friss brokkolit egy műanyag zacskóba vagy dobozba: előtte ne mosd meg, csak akkor, ha azonnal fel fogod használni!
Hosszabb tárolás esetén a brokkoli 6-8 hónapig is tárolható a fagyasztóban. A brokkoli színének és állagának megőrzése érdekében blansírozd (lobogó, sós, forró víz, ezután egy hideg zuhany) a friss brokkolit 3 percig, majd fagyaszd le néhány órára. Ezután helyezd a fagyasztott brokkolit légmentesen záródó edénybe.