Borkészítés házilag - Távolítsd el a gyümölcsöket
A két hét letelte után ideje eltávolítani a gyümölcsöket a tartályból. Ha nem használnál zsákokat, akkor most valahogy át kellene szűrnöd a tartály teljes tartalmát egy másik tartályba, de így a gyümölcsök maradványait könnyedén kiemelheted a borból. A gyümölcsmaradékoktól ez után megszabadulhatsz.
Borkészítés házilag - Mi a teendő, ha erősebb bort szeretnél?
Ha a gyümölcsös ízek helyett valami intenzívebbre vágysz, akkor zárd vissza a tartályt, miután eltávolítottad belőle a gyümölcsöket, és hagyd, hogy a tartalma tovább érlelődjön. További egy-két hétnyi erjesztés erősebb ízeket eredményez majd. Azonban érdemes észben tartani, hogy a bor alkoholtartalmának nagy része az első két hét után keletkezik, amin ekkorra már túl leszel. A kísérletezés érdekében palackozz be 1-2 üveggel az első két hét után, és jelöld meg ezeket az üvegeket, hogy tudd, mit tartalmaznak. Így később könnyedén összehasonlíthatod majd az eltérő ideig érlelt borokat, hogy kiderítsd, melyik ízlik a legjobban.
Borkészítés házilag - Palackozd be borodat
Miután borod elérte a kívánt ízt, ideje palackokba tölteni. Ehhez szükséged lesz egy szifonra, amely használatakor további szűrőket alkalmazhatsz, hogy tisztább megjelenést adj borodnak. A szűrés persze opcionális, és azt is te szabod meg, hogy mennyire alaposan (hány szűrővel) szeretnéd átszűrni borodat, hogy a kívánt külsőt érhesd el. Vannak, akik befőttesüvegeket használnak boruk hosszútávú tárolására, habár ezek fedői nem feltétlenül a legmegbízhatóbbak, ezért ezt csak szükség esetén tudjuk javasolni. Egy sokkal stabilabb megoldás új, üres borosüvegeket vásárolni.
A borokat sötét, hűvös helyen kell tárolni, de ha nem tudsz elegendő sötétséget biztosítani nekik, akkor ügyelj rá, hogy sötétüvegű palackokba töltsd kész italodat. A napfény már rövidtávon is sokat ronthat a bor minőségén – ezért szokás őket hűvös, sötét pincében tárolni. Értelemszerűen tehát ha van egy sötét pincéd, akkor átlátszó üvegekben is tárolhatod borodat. Fogyasztás előtt várj legalább egy hónapot, az után pedig hosszú időkig eláll majd borod (ha marad).