A borkészítés folyamata házilag - A borkészítés otthon is pofonegyszerű, nézd meg hogyan működik.

A bor készítése házilag: Így készíts saját bort lépésről lépésre

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Frissítve: 2024.09.20
Frissítette: KZs
hirdetes
Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Csomagold be a gyümölcsöket, és készíts szirupot

Ideje a gézbe/hálótáskába/párnahuzatba helyezni a gyümölcsöket. Erre azért lesz szükség, mert valamivel le kell szűrnöd a gyümölcsök levét, hogy elválaszd azt a szilárd gyümölcsdarabokból. Miután a gyümölcsök a választott szűrőzsákba kerültek, helyezd őket a tartályba. A tartály szájának méretétől függően elképzelhető, hogy előbb az üres zsákot kell belehelyezned, majd ott kinyitnod, és utána egyenként belepakolnod a gyümölcsöket.

A lényeg, hogy a zsák a tartályba, a gyümölcsök pedig a zsákba kerüljenek. Miután ez kész, egy egyszerű cukorszirupot kell készítened. Egy 24 literes tartályhoz használj 8 bögre cukrot, és 8 bögre vizet. Keverd össze ezeket egy kellően nagy lábasban, majd melegítsd fel, hogy a cukor elolvadjon, de a keverék még ne forrjon fel. Miután a cukor elolvadt, öntsd a szirupot a tartályba. Ez a folyamat a házi bor cukrozása.

hirdetes

Borkészítés házilag - Indítsd be az erjesztést

Miután a bezsákolt gyümölcsök és a cukorszirup a tartályba kerültek, öntsd fel azt annyi vízzel, hogy tele legyen. Ezután önts egy teáskanálnyi borélesztőt a tartályba, majd fogj egy nagy, steril, keverésre alkalmas célszerszámot (például egy nagy fakanalat), és alaposan keverd össze a tartály tartalmát. Használd a keverődet, hogy összenyomkodd vele a gyümölcsöket a zsákokban, hogy azok kiereszthessék a levüket.

Ha nagyobb tartályról van szó, sok vízzel, akkor ezt érdemes még a víz beöntése előtt elvégezni, mert utána sokkal nehezebben fogod csak tudni mozgatni a keverőt a tartályban. Miután minden gyümölcs szétment, és a nedvük elkezdett kiszivárogni (és jól elkeverted azt a tartályban), ideje lezárni a tartályt, és ráhelyezni a légyzsilipet. Ez a borkészítő tartályokhoz általában jár, vagy külön beszerezhető. Ha csak sima tartályt használsz, akkor kénytelen leszel hozzá valahonnan olyan fedőt szerezni, ami légmentesen zár, és légzsilip is helyezhető rá.

Borkészítés házilag - Légy türelmes

Miután a tartályt lezártad, a légzsilip hamarosan bugyborékoló hangot kezd kiadni – ez teljesen normális. Ez után két hetet kell adnod tartály tartalmának, hogy a különböző kémiai folyamatok során borrá alakuljon. Ne feledd, hogy a bornak egy sötét, napfénytől védett helyen kell erjednie. Ha néha rápillantasz, és lámpát kapcsolsz mellette, akkor nem lesz semmi baja, különösen ha nem átlátszó tartályban tárolod (de még akkor sem fogja zavarni, ha néhány percre villanyfény mellett vizsgálgatod, ha üvegben van).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-08-01

Agrárhírek: Aktuális hírek a dinnyetermés és a takarmányozás témában

Agrárhírek: Utánajártunk milyen aktuális hírek és érdekességek vannak az agráriumban. A dinnyével, termesztésével és takarmányozással kapcsolatos hírek jönnek!

2024-11-26

Toboz díszek házilag: karácsonyfadísz, koszorú és angyalka egyszerűen

A toboz díszek házilag készítve nemcsak gyönyörűek és egyediek, hanem az alkotás örömét is hordozzák – hozz létre természetes és varázslatos dekorációkat.

2024-11-25

Hibiszkusz teleltetése: ezek a leggyakoribb hibák, amiket kerülj el

A hibiszkusz teleltetése kulcsfontosságú a növény egészségének megőrzéséhez, különösen a trópusi fajták esetében. Nézzük meg mely hibákat érdemes lekerülni a teleltetés alatt.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

parazitológia

tág értelemben az a tudományág, amely az —>élősködők alaktani, fejl. és szaporodási... Tovább

Tolna Megyei Földhivatal

Földhivatal Omaszta Sándor hivatalvezetõ Cím: Szekszárd Széchenyi u. 54-58. Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás