Tudj meg mindent a berkenyéről - ismerd meg Te is őseink gyümölcsét

Őseink elfeledett gyümölcsei – A berkenye

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Bemutatjuk a berkenyét

A berkenye felhasználása

Főleg dísznövényként igen kedvelt, mert nemcsak mutatós, de a légköri szennyeződéseket is elviseli. Luc- és jegenyefenyő csemete ültetvényeknél gyakran ültetik, mert igénytelen, megnő sovány, vagy száraz talajon is, gyorsan nő, elnyomja a magas, kórós vágásnövényzetet. Haszon erdőkben télen bő avarral takarja be a talajt, a levelek gyorsan és alaposan lebomlanak, termékeny humusszal látva el a növényeket.

Alkalmas lavinák törmelékkúpjának megkötésére, mivel gyökérzete mélyre hatoló és messzire szétágazó. Leveleiből főzött teáját csersavtartalma miatt bél- és gyomorbántalmakra alkalmazzák, bogyóiból pálinkát, likőrt és ecetet készítenek, Fája jól megmunkálható, faragható, esztergályozható és fényezhető., lombja jó takarmány juhok és kecskék számára, állatgyógyászatban bogyóit kecske- és sertésorbánc ellen használják.

hirdetes

A berkenye gyümölcse, amit érdemes mindenkinek fogyasztani!

A madár berkenye, a barkóca berkenye, illetve a házi berkenye fogyasztható étkezési céllal. A berkenye gyümölcsének energia-, illetve fehérjetartalma jelentősen magasabb, mint a többi gyümölcsé, de a gyakrabban fogyasztott gyümölcsökhöz, almához, körtéhez viszonyítva még a szénhidráttartalma is nagyobb. Gazdag C-vitaminban, makroelemekben, és a mangán-, illetve a cinktartalma is kimagaslik az almatermésűek közül, emellett igen nagy mennyiségben találhatunk benne nagyon fontos mikroelemeket. 

Gyümölcsét érdemes száraz, hűvös helyen, kiterítve tartani, egészen addig, amíg meg nem szottyosodik, ugyanis ilyenkor a legfinomabb az íze, érdemes tudni, hogy bármelyik trópusi gyümölcs ízével felveszi a versenyt. Kiválóan alkalmas lekvárkészítéshez, befőtt készítéséhez, de aszalványnak is alkalmas! Remélem, hogy mindent sikerült elmondanom nektek erről a csodálatos növényről, szerezzetek be egyet minél hamarabb, nem fogtok benne csalódni, ebben biztos vagyok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-04

Gyógytea köhögésre: természetes segítség megfázás idején a kertből

Egy gyógytea köhögésre alkalmazva természetes segítséget nyújt megfázás idején, és sok esetben a kertben is megtalálható gyógynövényekből készíthető el.

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-11-28

A csipkebogyó hatásai: ismerd meg jótékony és kevésbé előnyös hatásait

A csipkebogyó hatásai lenyűgözőek! Fedezd fel, hogyan támogatja az egészségedet, és ismerd meg azokat az apró tényezőket is, amelyekre érdemes odafigyelned.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

föcstej (kolosztrum)

az ellést követő, a laktáció első időszakában termelődő —tej; az újszülött... Tovább

endoszkópia

a belső szervek (orr, garat, légcső, gyomor, végbél, hasüreg, hüvely stb.) meg- és... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Növénytermesztés