Tombol a barackszezon, és ha nem tudod, hogy mit kezdj roskadozó fáid terméseivel, akkor bizonyára megfordult a fejedben, hogy hogyan őrizhetnéd meg őket valamivel több ideig. A gyümölcsök tartósításának számos módja van, ha azonban valami egyszerűre vágysz, akkor az alábbi barackdzsem receptet ajánlanánk figyelmedbe!
Hogy miért nem kell bele pektin? Mert a recepthez csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.
Ezt a barackdzsemet nem muszáj befőzni, így habár nem tart majd hónapokig, még mindig tovább élvezheted vele barackjaid ízért, mintha a konyhaasztalon tárolnád őket. Ha szeretnéd befőzni a kész barackdzsemet, akkor persze extra pektint kell majd használnod.
Szóval mi kell hozzá és hogyan készül a pektinmentes barackdzsem? Lássuk!
Hozzávalók a pektin nélküli barack dzsemhez
• 4 db közepes méretű barack meghámozva, kimagozva, feldarabolva
• 1 bögre kristálycukor
A pektin mentes barack dzsem elkészítés
1. Fogj egy közepes méretű lábast és helyezd közepesen magas lángra.
2. Öntsd a lábasba az összes hozzávalót: a barackdarabokat, a citromlét és a cukrot is. Hagyd a lábas tartalmát főni nagyjából egy percig, és közben folyamatosan kevergesd. Vedd vissza közepesre a hőfokot.
3. Főzd és sűrűn kevergesd a lábas tartalmát, amíg nagyjából egyharmadára nem redukálódik (nagyjából 10 percig).
4. Vedd vissza alacsonyra a hőfokot, majd hagyd, hogy a keverék a felére redukálódjon. Akkor van kész, ha konyhai spatulát a lábasban végighúzva látszódik a lábas alja. A dzsem állaga legyen valamivel hígabb, mint amilyet szeretnél, mert amikor kihűl, kissé feszesebbé válik majd.
5. Vedd le a lábast a tűzhelyről és hagyd hűlni nagyjából 30 percig, mielőtt egy légmentesen zárható üvegbe öntenéd a barackdzsemet. Ez után további 30 percig helyezd azt a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön, mielőtt felhasználnád.