A sárgabarackmag egy kicsi, de erős mag, amelyet a rák lehetséges kezeléséhez kapcsoltak. Amiről mi beszélünk, az az ismert magház közepén található. Nemcsak a levegőbe beszélünk, ugyanis már az 1920-as években megkezdődött a sárgabarack mag felhasználása rákos megbetegedések esetében. Bár akkoriban még sok negatív hatása volt, mára finomították az eljárást. Mutatjuk, hogy mennyire hatékony, és biztonságos manapság a sárgabarack maggal való kezelés.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a sárgabarackmag?
A sárgabarack sok hasonló tulajdonsággal és felhasználással rendelkezik a mandulával. Tele vannak egészséges zsírokkal is, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet. A magok esszenciális zsírsavakat (omega-6 és omega-3) tartalmaznak. Ezek segítenek a szívbetegségek leküzdésében, javítják a mentális egészséget, és számos egyéb előnnyel járnak.
A sárgabarackmagok a következőkből állnak:
- 45-50 százalék olaj
- 25 százalék fehérje
- 8 százalék szénhidrát
- 5 százalék rost
Ezek a sárgabarack mag előnyei
A sárgabarackmag az amigdalint is tartalmazza. Ezt korábban összefüggésbe hozták a rákellenes állításokkal. A Laetrile az amigdalin szabadalmaztatott gyógyszer neve, a laetrilt B-17 vitaminnak is nevezik. Megbízható kutatások szerint a rákot a B-17-vitamin hiánya okozza, ennek következtében ennek pótlása leállítja a rákos sejtek fejlődését. Azonban jelenleg nincs hiteles tudományos kutatás az állítások alátámasztására. Egy másik elmélet azt sugallja, hogy az amigdalin a szervezetben cianiddá alakul, a cianid pedig elpusztítja a rákos sejteket a szervezetben. Ez állítólag megakadályozza a daganatok növekedését. Még a Kínai emberek is úgy tartják, hogy a sárgabarack mag folyamatos fogyasztása hosszú életet ad.
Vannak azonban veszélyes jelek is a sárgabarack maggal kapcsolatban
Éppen ez a fentebb leírt cianidra való átalakítás teszi veszélyessé a sárgabarackmagot. Tudtad, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) mérgező növényi adatbázisa mérgező kapcsolatot jegyez a sárgabarack mag és a cianidmérgezés között? Számos eset kimutatta, hogy nagy mennyiségű sárgabarackmag lenyelése olyan tüneteket váltott ki az emberekben, mint „erőteljes hányás, izzadás, szédülés és ájulás”.Éppen ezért az FDA nem hagyja jóvá az amygdalint (vagy laetrilt vagy B-17-vitamint) a rákkezelés egyik formájaként. Azóta már a Cochrane Library által közzétett 2015-ös áttekintés megjegyezte, hogy a nagy mennyiségű amigdalin fogyasztásával összefüggő lehetséges cianidmérgezés miatt a laetril minden formája veszélyes. Egy másik, 2016-ban publikált tanulmány azonban megfigyelte az amygdalin hatását a prosztataráksejtek növekedésére. Azt találta, hogy a vegyi anyag egy adagja (pontosabban 10 milligramm milliliterenként) „jelentős daganatellenes hatást fejt ki”.
Akkor lehet sárgabarack magot fogyasztani?
A későbbi kutatások azt találták, hogy az amigdalin maximális elfogadható dózisa a sárgabarackmagon keresztül 0,37 gramm (vagy három kis szem) egy felnőtt számára. Nagyobb dózisok, vagy akár egy nagy mag felénél is kevesebb, meghaladhatják a maximálisan elfogadható dózist, és mérgezőek lehetnek a felnőttek számára. A kutatások és áttekintések túlnyomó többsége azonban elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint a sárgabarackmag és az amygdalin vagy a laetril rákellenes előnyökkel járna.