A sárgabarackmag egy kicsi, de erős mag, amelyet a rák lehetséges kezeléséhez kapcsoltak. Amiről mi beszélünk, az az ismert magház közepén található. Nemcsak a levegőbe beszélünk, ugyanis már az 1920-as években megkezdődött a sárgabarack mag felhasználása rákos megbetegedések esetében. Bár akkoriban még sok negatív hatása volt, mára finomították az eljárást. Mutatjuk, hogy mennyire hatékony, és biztonságos manapság a sárgabarack maggal való kezelés.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a sárgabarackmag?
A sárgabarack sok hasonló tulajdonsággal és felhasználással rendelkezik a mandulával. Tele vannak egészséges zsírokkal is, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet. A magok esszenciális zsírsavakat (omega-6 és omega-3) tartalmaznak. Ezek segítenek a szívbetegségek leküzdésében, javítják a mentális egészséget, és számos egyéb előnnyel járnak.
A sárgabarackmagok a következőkből állnak:
45-50 százalék olaj
25 százalék fehérje
8 százalék szénhidrát
5 százalék rost
Ezek a sárgabarack mag előnyei
A sárgabarackmag az amigdalint is tartalmazza. Ezt korábban összefüggésbe hozták a rákellenes állításokkal. A Laetrile az amigdalin szabadalmaztatott gyógyszer neve, a laetrilt B-17 vitaminnak is nevezik. Megbízható kutatások szerint a rákot a B-17-vitamin hiánya okozza, ennek következtében ennek pótlása leállítja a rákos sejtek fejlődését. Azonban jelenleg nincs hiteles tudományos kutatás az állítások alátámasztására. Egy másik elmélet azt sugallja, hogy az amigdalin a szervezetben cianiddá alakul, a cianid pedig elpusztítja a rákos sejteket a szervezetben. Ez állítólag megakadályozza a daganatok növekedését. Még a Kínai emberek is úgy tartják, hogy a sárgabarack mag folyamatos fogyasztása hosszú életet ad.
Vannak azonban veszélyes jelek is a sárgabarack maggal kapcsolatban
Éppen ez a fentebb leírt cianidra való átalakítás teszi veszélyessé a sárgabarackmagot. Tudtad, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) mérgező növényi adatbázisa mérgező kapcsolatot jegyez a sárgabarack mag és a cianidmérgezés között? Számos eset kimutatta, hogy nagy mennyiségű sárgabarackmag lenyelése olyan tüneteket váltott ki az emberekben, mint „erőteljes hányás, izzadás, szédülés és ájulás”.Éppen ezért az FDA nem hagyja jóvá az amygdalint (vagy laetrilt vagy B-17-vitamint) a rákkezelés egyik formájaként. Azóta már a Cochrane Library által közzétett 2015-ös áttekintés megjegyezte, hogy a nagy mennyiségű amigdalin fogyasztásával összefüggő lehetséges cianidmérgezés miatt a laetril minden formája veszélyes. Egy másik, 2016-ban publikált tanulmány azonban megfigyelte az amygdalin hatását a prosztataráksejtek növekedésére. Azt találta, hogy a vegyi anyag egy adagja (pontosabban 10 milligramm milliliterenként) „jelentős daganatellenes hatást fejt ki”.
Akkor lehet sárgabarack magot fogyasztani?
A későbbi kutatások azt találták, hogy az amigdalin maximális elfogadható dózisa a sárgabarackmagon keresztül 0,37 gramm (vagy három kis szem) egy felnőtt számára. Nagyobb dózisok, vagy akár egy nagy mag felénél is kevesebb, meghaladhatják a maximálisan elfogadható dózist, és mérgezőek lehetnek a felnőttek számára. A kutatások és áttekintések túlnyomó többsége azonban elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint a sárgabarackmag és az amygdalin vagy a laetril rákellenes előnyökkel járna.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.