Az ausztrál citrom (Citrus australasica), vagy „kaviár citrom” egy Ausztráliában őshonos citromfajta, ami citromoktól nem megszokott, vastag ujjakra hasonlító gyümölcsöket terem (innen kapta angol nevét is: „finger lime”, azaz „ujj lime”). Az ausztrál citrom annyira népszerű, hogy a termesztők egyszerűen képtelenek lépést tartani az óriási kereslettel – ez csak egy a számos ok közül, amiért megéri házilag megtermelni!
Ezt a növényt termése miatt termesztik, ami számos, lédús, gyöngyszerű bogyókat tartalmaz, amik megjelenésükben leginkább a kaviárra emlékeztetnek – ezért nevezik „kaviár citromnak” is. Ezek a bogyók lehetnek zöldek, fehérek, pirosak, vagy rózsaszínek is, ami a fajtán múlik. Ezek a bogyók savanykás nedvet tartalmaznak, ezért számos fogáshoz kiváló ízkiegészítők lehetnek.
Általános tudnivalók az ausztrál citromfáról
Az ausztrál citrom Új-Dél-Wales és Queensland alföldjein őshonosak. Meleg, párás vidékeket kedvelnek, így például a trópusi esőerdők kiválóak számukra. Valójában sokkal inkább egy nagyobb bokor, mint egy fa, és többnyire partvidéki erdők alsóbb növényrétegeiben bukkan fel. Ebből következik, hogy enyhén savas talajra van szüksége, valamilyen félárnyékos, vagy napos helyen (a szükségleteire lejjebb részletesen is kitérünk). Az ausztrál citromfa nem igazán hasonlít a legtöbb citrusfélére, ellenben hegyes tövisei vannak.
Levelei meglehetősen kicsik, az ágak pedig rendszertelenül nőnek. A gyümölcsök mérete 2,5-10cm között mozog, és hüvelyes növényekére hasonlít, amelyek a piros, a zöld, és a barna árnyalatai közül válogatnak, vagy teljesen feketék is lehetnek. Ezek a fák képesek némileg megtűrni a hidegebb időt, de a fagyot egyáltalán nem. A kifejlett példányok bírják a szárazságot, de ideális esetben mindig van némi nedvesség a talajban, amiből gazdálkodhatnak. A stabil vízutánpótlás különösen fontos a fiatalabb fáknak.
Melyik fajtát érdemes választani?
Az ausztrál citromfajták választékát a helyileg elérhető oltott fafajták határozzák meg. Habár többféle hibridfajtát is kitenyésztettek az évek során, ezek többségét a legtöbb helyi faiskolában nem lehet megtalálni, és külföldről is körülményes lehet beszerezni őket. A lehetséges opciók közül általában az határozza meg a választást, hogy milyen színű „kaviártermést” szeretnél, habár ezek minden színben jól mutathatnak.
A ’Blood Lime’ hibridfajta világos vörös húsú, a ’Rainforest Pearl’ pedig rózsaszín bogyókat kínál. A ’Durham’s Emerald’ fekete tokokban zöld bogyókat terem, míg a ’Judy’s Everbearing’ fajta fehér/átlátszó gyöngyöket hoz, méghozzá az egész termőidőszak során. Az ’Alstonville’ fajta fakózöld bogyókból hoz bőséges termést. A következő oldalon mindent elmondok nektek az ausztrál citrom gondozásáról, mindenképpen lapozzatok egyet!