hirdetes

A fantasztikus és édes szilva! Fajták, amiket kár lenne kihagyni

KZs

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A szilva az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, amely nemcsak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is bír. Az ízletes szilvafajták kavalkádja között most segítünk eligazodni, hogy megtaláld a tökéletes ízt, amelyik a leginkább passzol a nyári estékhez, a házi lekvárokhoz vagy éppen egy frissítő süteményhez.

Magyarországon a szilvaszezon már javában zajlik, és több fajta is teljesen érett vagy éppen érni kezd. Így ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy megkóstold a szezon legfinomabb szilvafajtáit.

Besztercei szilva (Prunus domestica 'Besztercei')

Az egyik legismertebb és legkedveltebb szilva Magyarországon. Gyümölcse kicsi-közepes méretű, sötétkék héjjal és édes, lédús hússal rendelkezik. Kiválóan alkalmas lekvár készítésére és pálinkafőzésre is.

Gondozás: A Besztercei szilva jól tűri a hideget, ezért alkalmas a magyarországi éghajlati viszonyokra. Szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt. Rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban.
Metszés: Tavasszal szükséges metszést végezni, hogy a fa formáját fenntartsuk és a levegőzést biztosítsuk a korona belsejében. A túlságosan sűrű ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: A Besztercei szilva az egyik legrégebbi és legelterjedtebb magyar szilvafajta, amely már a középkorban is ismert volt. Híres a magas cukortartalmáról, ezért kiváló alapanyaga a híres magyar lekvárnak és pálinkának. A szilvafajták közül ez az, amelyik talán legjobban kötődik a magyar gasztronómiához.

Stanley szilva (Prunus domestica 'Stanley')

Ez egy nagyobb méretű szilva, ovális alakú és sötétkék héjú. Húsa sárgás, édes és zamatos. Frissen fogyasztva, lekvárnak és aszalásra is kiválóan alkalmas.

Gondozás: Ez a fajta is jól alkalmazkodik a magyarországi viszonyokhoz, de különösen érzékeny a túlzottan nedves talajra. Szereti a napos helyeket, és rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, hogy ne ázzon túl.

Metszés: Tavasszal és késő télen érdemes metszést végezni, hogy a fa formáját karbantartsuk. Az elöregedett és beteg ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: A Stanley szilva az amerikai eredetű fajták közé tartozik, és az egyik legjobb szilvafajta, ha friss fogyasztásra vagy befőzésre keresünk gyümölcsöt. Az USA-ban a 20. század elején nemesítették ki, és gyorsan elterjedt világszerte. Ez a fajta híres arról, hogy magja könnyen elválik a gyümölcshústól, ami megkönnyíti a feldolgozást.

Olasz kék (Prunus domestica 'Italian Prune')

Az Olasz kék szilva nagy méretű, hosszúkás alakú gyümölcs. Héja kékes-lila, húsa sárga, lédús és ízletes. Frissen fogyasztva, valamint süteményekben és befőttként is népszerű.

Gondozás: Az Olasz kék szilva jól tűri a hideget és a szárazságot is, de a legjobban a napos helyeken és közepesen nedves talajban fejlődik. Fontos a jó vízelvezetés.
Metszés: Tavasszal szükséges a metszés, hogy a növény ne legyen túl sűrű, és a gyümölcsök jobban érjenek. Az elhalt és keresztező ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: Az Olasz kék szilva eredetileg Dél-Európából származik, és a mediterrán ízeket hozza el a kertekbe. Olaszországban és a Földközi-tenger térségében már évszázadok óta termesztik, és az olasz konyha egyik kedvenc gyümölcse. A szilva ezen fajtája különösen népszerű desszertek és befőttek alapanyagaként.

President szilva (Prunus domestica 'President')

Ez a fajta nagy méretű, ovális gyümölcsöket terem, amelyek sötétkék-lilás színűek. Húsa kemény, de édes, így jól tárolható és friss fogyasztásra is alkalmas.

Gondozás: A President szilva jó vízelvezetésű, napos helyen érzi jól magát. Ellenálló a betegségekkel szemben, de rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel.
Metszés: Érdemes tavasszal és ősszel is metszést végezni, hogy a fa alakját megőrizzük és elősegítsük a gyümölcstermést. A fát ritkítani kell, hogy a levegő és a fény jól átjárhassa.
Érdekesség: A President szilvát Angliában nemesítették a 19. század végén, és nevét arról kapta, hogy a Brit Királyi Kertészeti Társaság elnökének tiszteletére nevezték el. Ez a fajta szilva kiválóan alkalmas hosszú távú tárolásra, így még a szezon után is élvezhetjük frissen. Ez egy kiváló választás, ha késő őszre is szeretnénk friss szilvát a kamránkban.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyümölcs

Tovább a Lexikonhoz

baromfi fertőző gége- és légcsőgyulladása

főként növendék és felnőtt tyúkok — többnyire súlyos gége-, légcső-, orr-,... Tovább

evaporáció

a víz párolgása a talajról, a növényzet felületéről. Része az evapotranszspirációnak. Tovább

Tovább a lexikonra