Nahát, mindenki erre várt: megérkezett a szilvaszezon. Mutatunk is a szezonhoz méltó finom lakomát egyenesen a nagyi fakanala alól, nálunk mindenki szereti ezt a mennyei szilvalevest, annyira hogy kétszer szoktunk szedni. Mutatjuk a nyár végének a nagy slágerét: krémes szilvaleves recept nagyon egyszerűen.
Szilvaleves a szilvaszezonra
Ha már a nyár vége felé járunk, akkor ne feledkezzünk el a szilvaszezonról sem. Emlékeztek gyerekként mennyire oda voltatok ezért a gyümölcsért? Mekkora boldogságot jelentett csenni egy kettő szilvát az utcavégi fáról? Ugye ti is csináltatok ilyen? Ezekre az időkre fog emlékeztetni ez a krémes szilvaleves, amit ráadásul elkészíteni sem egy nagy művészet! Bár azt nem ajánljuk senkinek, hogy most is a szomszéd fájáról szerezze be az alapanyagokat, de a közeli piac egy remek alternatíva lehet, ha otthon nem volt jó a termés! A szilva mellé jól illik a fahéj, és a szegfűszeg is, igazi őszváró hangulatot képes teremteni. A levest lehet melegen és hidegen is fogyasztani, attól függően, hogy meleg nyári oldalát mutatja-e az időjárás, vagy éppen a borongós őszit! Már mutatjuk is a nagyi csodás szilvalevesét, amit biztosan nem csak egyszer fogsz majd elkészíteni!
Hozzávalók a szilvaleveshez
- 1 kg szilva
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 1 púpozott kávéskanálnyi fahéj
- 1 késhegynyi só
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő (ez liszttel is helyettesíthető)
- fél citrom
- 1.2 liter víz
A szilvaleves elkészítése
A szilvaleves elkészítése igazán nem bonyolult, ráadásul ki is figyeltem nagymamám csoda praktikáit, amivel nemcsak egyszerűbb a főzés, hanem az eredmény is finomabb. Először is nagyon fontos a szilvákat alaposan megmosni, még akkor is, ha bio, mert nemcsak a permetező szer kerülhetett rá, hanem a boltban, piacon is megfogdoshatták. Félretesszük a legszebb 5-6 szemet, ezzel ugyanis dolgunk lesz még később, a többit viszont feldaraboljuk, és a fűszerek hozzáadása után felrakjuk főni minimum 1,2 liter vízben (ha azt látod, hogy ez kevés, adhatsz még hozzá több vizet). Ha kész, átszűrjük, a citromot kidobjuk (az íze már belefőtt), és a gyümölcshúst 2 nagy evőkanál tejföllel és a keményítővel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a levéhez, elkezdjük forralni, átkavarjuk az egészet, mialatt felforr, a maradék szilvákat beledaraboljuk. Együtt főzzük 1 percig. Kész is a szilvaleves, amit lehet fűteni, de melegen is finom tud lenni, egy borongós, esős őszi napon!
Jó étvágyat kívánunk a mennyei szilvaleveshez!