A vasfű, vagy verbéna egy nagyjából 250 fajt számláló nemzetség. Mégis, a leggyakrabban a közönséges vasfűvel találkozhatunk. Mi lehet közöttük a különbség? Melyiket érdemes választani, ha termeszteni szeretnénk valamelyiket? Hogyan használhatjuk fel jótékony hatásait, egészségünk szempontjából? Fedezd fel e növény különleges jellegzetességeit…
Jótékony hatásai
Akármelyik verbénát szeretnéd kertedben termeszteni, tudnod kell, milyen jótékony hatásokkal lehet egészségedre. Lényegében, nagyon hasonló összetételűek; fogyasztásuk esetén szervezetünkre jó hatással lesz.
Mindegyik verbénának egy különleges illata van, de hatásai szempontjából lehetnek eltérések.
A közönséges vasfű serkenti, segíti az emésztést, enyhíti a gyomorgörcsöket, illetve a puffadást.
Antioxidáns, csökkenti a kockázatát a ráknak, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A közönséges vasfű segíti emellett a fiatal anyákat szoptatásnál, és enyhíti a gyulladásos fizikai fájdalmakat.
Hogyan termesszem?
A gyógyhatású közönséges vasfút lehetséges nálunk termeszteni.
Amire szüksége lesz:
- egy napos vagy félárnyékos elhelyezés
- nyáron folyamatos öntözés
- egy hűvös, termékeny talaj
Amennyiben cserépben termesztenéd:
- edényeid alját érdemes átszúrni, illetve agyaggolyókat beletenni.
- csereped lassú kioldású műtrágyát tartalmazzon
Magjait tavasszal érdemes kiszórnod kertedbe.
Hogy megfelelően tudjon fejlődni, ha átülteted növényedet kertedbe, mindenképp helyezz köré komposztot.
Ez a növény általában március-május körül ültetendő, és virágzása és begyűjtése általában június és szeptember között történik.
Amint leszeded leveleit, azonnal tartósítanod kell. Ehhez, a legideálisabb az alumínium fólialapok közötti fagyasztás, így a levelek nagyon sokáig frissek maradhatnak. Viszont egyszerűbb kiszárításuk. Amennyiben viszont emellett döntesz, ilyenkor a növény veszít minőségéből, azt csak pár napig képes fenttartani.
Termesztése olyan szempontból egyszerű, miszerint nem fenyegeti egészségét különösebben sem betegség, sem kártevő.
A közönséges vasfűből érdemes teát csinálnod. Amit tenned kell hozzá, hogy kimérsz 2 g levelet 250 ml vízhez, felforralod a vizet, majd hozzáadod a leveleket. A forrás után még hagyd 10 percet pihenni a forró vízben. Ez az ital vacsora után ideális, emésztéssegítő, illetve nyugtató hatása végett.