Zöldséglekvár készítés a betakarított kerti zöldségeinkből

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
hirdetes
Zöldséglekvár készítése

Lilahagymalekvár

A személyes kedvencemmel kezdem a sort, mivel számomra mindig is a zöldségek zöldsége lesz a lilahagyma! Nézzük, mi szükséges a lekvárhoz: egy kilogramm lilahagyma, három evőkanál balzsamcet, három evőkanál olívaolaj, négy-öt evőkanál méz, egy kávéskanál só, szegfűszeg, fahéj ízlés szerint, illetve nagyjából egy centiméter gyömbér apróra reszelve.

Először is hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük fel vékony csíkokra. Vegyünk elő egy nagyobb lábast, tegyük bele a hagymát, a mézet, az olívaolajat, illetve a fűszereket (kivéve a balzsamecetet) és hagyjuk állni az egészet minimum két órán keresztül. Ez az idő elegendő arra, hogy a hagyma levet eresszen, ekkor adjuk hozzá a balzsamecetet, és kis lángon főzzük 40-45 percig, várjuk meg, míg egyet rottyan. Ezután még forrón töltsük bele a tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le, és tegyük két-három napra száraz dunsztba. És már készen is vagyunk, pirítóshoz, sültekhez és grillezett húsokhoz kiváló! 

hirdetes

Zelleres-cukkinis zöldséglekvár

Amire szükségünk lesz: három nagyobb fej zeller, három közepes cukkini, hét evőkanál olívaolaj, 6 közepes gerezd fokhagyma, egy csilipaprika (elhagyható), egy csokor friss petrezselyem, só, bors. Kezdetnek vágjuk fel apróra a cukkinit és a zellert. Főzzük meg sós vízben a zellert, a cukkinit viszont pároljuk meg olívaolajon. Az így megpuhult zöldségeket pépesítsük botmixerrel, majd jöhetnek a fűszerek, ezután keverjük simára.

Adjuk hozzá az apróra vágott csilipaprikát, és a szintén összedarabolt petrezselyemzöldet, főzzük együtt rottíyanásig, majd még forrón töltsük bele a tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le, és mehetnek a száraz dunsztba legalább 2 napra. Az így elkészült zöldséglekvár isteni sültekhez, grillezett húsokhoz.

Répalekvár

Szükségünk lesz egy kilogramm répára, 300 gramm cukorra, egy citrom levére, illetve 3-4 kanál rózsavízre. Először is pucoljuk és mossuk meg a répákat, majd főzzük meg puhára. Miután megpuhult, szűrjük le, és turmixoljuk össze, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, és a rózsavizet. Az egészet főzzük 40-45 percig folyamatos kevergetés mellett, akkor lesz jó, amikor már sűrű állagúvá válik, ekkor jöhetnek a tiszta befőttes üvegek, öntsük bele a kész lekvárt, és mehetnek 2 napra száraz dunsztba. Mostani cikkembe ennyi fért bele, ha szeretnétek még több hasonló zöldségreceptet, akkor nincs más dolgotok, mint rányomni az igenre, megfelelő szavazat után érkezem a következő résszel! 

Szeretnétek hasonló recepteket megismerni?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

epekő

az epeutakban és az epehólyagban epepangás, gyulladás, anyagforgalmi zavar során az —>epe... Tovább

16/2007. (III. 22.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség