Ha unjátok már a megszokott barack-, szilva-, eperlekvár ízeit, akkor mindenképpen tartsatok velem, mostani cikkemben ugyanis igazi ínyencségeket mutatok be, végre kiderül, hogyan készülnek a legfinomabb zöldséglekvárok!
A natúr ízek is isteniek, de zöldségből készíthetünk fűszereset, savanyút és még csípőset is. Nemcsak a gyümölcsök alkalmasak arra, hogy üvegbe zárva egész évben fogyaszthatók legyenek, hanem a zöldségek is – ez pedig többek között azért előnyös, mert már tavasszal nekiállhatunk a lekvár készítésének (de persze ősszel is marad lekvárnak való zöldség).
A szabadon termesztett zöldségeknek nincsen párjuk, éppen ezért érdemes felhasználnunk a kertben található finomságainkat. A belőlük készült lekvárokat kenyérre kenhetjük, ezzel új színt és új ízeket hozhatunk családunk életébe. Kiválóak ezek a lekvárok egyébként mártások helyett húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, de megtölthetjük velük a réteseket, a pogácsát, és még a leveles tésztát is.
A zöldséglekvárok hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók, melyek egyébként hihetetlenül egészségesek, magas a rosttartalmuk, ami miatt simán beépíthetjük őket mindennapi étrendünkbe. Ugyanakkor baráti összejöveteleken is kínálhatjuk ismerőseinket ezekkel, mivel mártogatósként is ízletesek (keksz, ropi, vagy akár pirítós mellé isteniek).
A zöldséglekvárok és krémek esetén gyakorlatilag szezontól és ízlésről függően a mindent vele receptek is szinte minden alkalommal sikert érnek el, tehát nincs más dolgunk, mint szárnyalni hagyni a fantáziánkat, és alkotni újabb és újabb ínycsiklandó variációkat! Arra azért felhívom a figyelmet, hogy mindig a szezonnak megfelelő, friss, vegyszermentes alapanyagokat használjátok fel, a legjobb az, ha a saját kertetekből szerzitek be az alapanyagokat.
A zöldséglekvárokhoz általában nem kell sok minden, némi fűszer, olívaolaj csodákra képes. Fogyasztás előtt még lehet krémesíteni kicsit a lekvárunkat, erre a célra használhatunk vajat, joghurtot, illetve majonézt – természetesen attól függően, hogy mit tettünk az üvegbe! Most viszont elég a szócséplésből, remélem, hogy felkészültetek, ugyanis a következő oldalon megmutatom a legjobb recepteket, érdemes lapoznotok egyet!