A szódabikarbóna a háztartások nélkülözhetetlen kelléke. A konyhában előszeretettel alkalmazzák a kellemetlen szagok eltávolítására vagy a különféle felületek tisztára súrolására, míg a kertben a talaj pH-értékét segít kiegyensúlyozni. Kevesen tudnak róla azonban, hogy a szódabikarbóna a frissen vágott virágokat is képes tovább frissen tartani. De hogyan?
A szódabikarbóna és a virágok kapcsolatának eredete
Az emberek azóta próbálnak megoldást találni a vágott virágok frissességének megőrzésére, mióta elkezdték azokkal díszíteni életterüket.
A probléma abból fakad, hogy miután egy virágot levágnak a palántáról, megszűnik a kapcsolata a gyökerekkel, amik tápanyagokat szállítottak a szárába. Ilyenkor a virág előbb-utóbb elhervad majd, és az emberek a történelem során temérdek furcsábbnál furcsább módszerrel próbálták megelőzni, vagy legalább is késleltetni ezt. Egyesek például aszpirint vagy épp rézérméket dobtak a vázákba, hátha az valahogy életet lehel majd a virágokba.
Sokoldalúságának köszönhetően nem meglepő, hogy a szódabikarbónát is megpróbálták felhasználni a virágok frissen tartására.
A növények „működése”
Ahhoz, hogy egy növény egészségesen és erősen növekedhessen, specifikus körülményekre van szüksége. Megfelelő mennyiségű fényt, vizet és talajt kell biztosítani számára, és ezek a tényezők mind befolyásolják azt is, hogy milyen erősre nő meg és milyen bőségesen virágzik majd.
Hogyan segít a szódabikarbóna a vágott virágokon?
A szódabikarbóna segít természetes semlegességet teremteni a túlságosan lúgos vagy túlságosan savanyú környezetekben. Egyes növények a savanyúbb talajt kedvelik, míg mások lúgosabb körülmények között érzik jól magukat.
Ha a talaj pH-értékének megmérése után úgy véled, hogy az érték túl magas vagy túl alacsony, némi szódabikarbóna hozzáadásával valamivel kiegyensúlyozottabb környezetet alakíthatsz ki növényeid gyökerei számára. Ha a talaj túl savas, akkor a szódabikarbóna lúgosít, ha pedig túl lúgos, akkor savanyít. Szélsőséges esetekben azonban sajnos a szódabikarbóna sem segíthet.
Hasonlóképpen működik a szódabikarbóna, ha a vágott virágok vizéhez adod hozzá. Bizonyos esetekben ez segít kiegyenlíteni a víz pH-értékét, ami 1-2 nappal meghosszabbíthatja a virág életét.
Fontos észben tartani, hogy ez a módszer egyáltalán nem garantálja, hogy a virág tovább marad majd friss, hiszen egyéb tényezők is közrejátszanak, úgymint a virágot megtámadó kártevők vagy a vágáskor okozott fertőzések.
Na persze, ha virágaid egyébként is elhervadnak majd, megéri kísérletezni egy kicsit a szódabikarbónával – nincs igazán veszítenivalód!