A tojáshéjteát könnyedén el lehet készíteni, és érdemes is foglalkozni vele, mivel számtalan jótékony hatása van. Cikkünkben most a tojáshéjteával fogunk foglalkozni, nézzük, miért és hogyan lehet felhasználni, érdemes lesz velem tartani!
A fantasztikus tojáshéj
Korábbi cikkemben mutattam nektek hat okot, amiért érdemes megtartani a kidobásra szánt tojáshéjat, akkor elmondtam, hogy mi mindenre lehet felhasználni a kertben, viszont arra nem tértem ki (szándékosan), hogy milyen hatást gyakorol a tojáshéj a növényekre. Ezt azért nem tettem meg akkor, mert tudtam, hogy sokkal jobb lesz külön cikkben foglalkozni ezzel a témával, mivel csak így tudok részletesen elmondani mindent.
A tojást az emberek nagyjából kilencven százaléka szereti, és fogyasztja is rendszeresen. Tojásrántotta, tükörtojás, különféle főtt ételek, valamint sütemények alapanyaga, de a héjával valahogy sosem foglalkozunk. Rövid időn belül elég nagy mennyiségű tojáshéj landol a kukában, pedig jobban tennénk, ha összegyűjtenénk és felhasználnánk, mondjuk a kertben. És azt például tudtátok, hogy a tojáshéjat meg is lehet enni? Erről beszéltem nektek korábbi cikkemben, amit ide kattintva olvashattok el, érdemes, még engem is meglepett a tojáshéjevés egészségügyi hatása!
Miért olyan fantasztikus a tojáshéj?
A tojáshéj nagyon gazdag kalciumforrás, átlagosan 2,2 gramm kalciumot tartalmaz kalcium-karbonát formájában – ez kétszerese annak a kalciummennyiségnek, amire szüksége van egy felnőtt embernek egy nap. Ugyanakkor a tojáshéjban számtalan olyan tápanyagot találhatunk, amiket a növények hasznosíthatnak: cink, foszfor, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, valamint vas.
A növényeknek már akkor is segíthetünk, ha a tojáshéjakat összezúzzuk, vagy apróra törjük, majd a növények köré, a talaj tetejére szórjuk. A tojáshéj előnye, hogy lebomlik, így hatékony kalcium-, és nyomelemforrássá válik, amiért a növények nagyon hálásak lesznek. Viszont, sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha az úgynevezett tojáshéjteát készítjük el és alkalmazzuk a növények tápoldatozásához. A következő oldalon elmondom, miért olyan fantasztikus a tojáshéjtea és azt is, hogyan készíthetitek el, érdemes tehát lapozni egyet!