8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes
Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Tavaszi befőzés - Ügyelj a befőzés szabályaira

Bármikor is főzöd be terméseidet vagy élelmiszereidet, fontos, hogy észben tarts néhány tudnivalót a befőzéssel kapcsolatban. Például ne használj 1 literesnél nagyobb üvegeket, és ne használj újra régi üvegeket, amiket nem kifejezetten befőzéshez gyártottak. Tény, hogy csábító ezt a kényelmes és olcsó opciót választani, de könnyen előfordulhat, hogy ezek az üvegek nem zárnak megfelelően és így az étel könnyedén megromolhat bennük. 

Fontos továbbá, hogy az üvegek tetőit se használd újra, ezek ugyanis nem zárnak megfelelően. Erősen ajánlott minden szezon elején tüzetesen átvizsgálni a befőzéshez használt eszközeidet, hogy tiszták és jó állapotban vannak-e, illetve hogy nincsenek-e repedések a befőttes üvegeken, stb. Tartsd észben, hogy a magas savtartalmú élelmiszereket (gyümölcsök, savanyított élelmiszerek, stb.) kizárólag csak nedves dunsztolással szabad tartósítani.

hirdetes

Az alacsony savtartalmú élelmiszereket (zöldségek, húsok, stb.) nyomásos hőkezeléssel kell tartósítani. Ha nem vagy biztos benne, egy adott élelmiszer (legyen az nyers gyümölcs, vagy készétel) savasságában, inkább néz utána az interneten! Ezt a szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Tavaszi befőzés - Mindig tartsd be a receptet

Ügyelj rá, hogy mindig egy jól bevált, vagy megbízható forrásból szerzett receptet használj a tavaszi befőzéshez. Soha, semmiben ne térj el a recepttől, még a kreatív kísérletezés nevében sem! Ha nem a megfelelő mennyiségű ecetet, vizet és egyéb hozzávalókat használod befőzéskor, akkor annak veszélyes következményei lehetnek! Ne hanyagold el az összetevők előkészítését sem.

Ha „túlságosan feldolgozod” őket, abból még nagy baj nem lehet, legfeljebb csökken az összetevők ízének minősége és kissé elronthatod a textúrájukat. Ha azonban nem dolgozod fel őket eléggé, tehát nem készíted fel őket kellően (recept szerint) a befőzésre, akkor fennáll a helytelen lezárás illetve a megromlás veszélye. Jöjjenek hát a tavasszal befőzhető ételek listája, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tenyészidő

Az a z időtartam,amely a vetés (ültetés) napjától a gazd.-lag hasznosítható termés... Tovább

élelmezés-egészségügyi várakozási idő

az az időtartam napokban, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség