Bizonyára veled is megesett már, hogy az őszi teendők közepette elfelejtetted befőzni terméseidet, vagy szimplán olyan rengeteg volt belőlük, hogy nem is tudtad, mit kezdj velük. A befőzés azonban nem feltétlenül kell, hogy ősszel történjen! A helyzet az, hogy ezt a feladat gond nélkül átnyúlhat a téli hónapokba is, és akár még tavasszal is foglalkozhatsz vele. Rengeteg termést tartósíthatsz a tavasz folyamán, amivel nem csak időt spórolhatsz meg magadnak a későbbiekben, hanem lehetővé teszik számodra, hogy megőrizd kemény munkád gyümölcseit (és zöldségeit). Cikkünk elején felsorolunk néhány ételt, amelyeket tavasszal is befőzhetsz, majd megosztunk néhány hasznos tippet is ezzel a feladattal kapcsolatba!
Miért érdemes tavasszal befőzni?
A legegyértelműbb ok a tavaszi befőzésre, hogy rengeteg időt spórolhatsz meg vele a következő őszre. Tény, hogy a tél végén és kora tavasszal is sok dolgod van (pl. ilyenkor ülteted el bent a magokat, elkezded kiterelni az állatokat a legelőre, ellenőrzöd a kerti szerszámokat, stb.), de még így sincs közel annyi tennivalód, mint tavasszal, amikor ki kell takarítani a kertet, szüretelni kell a terméseket, és így tovább.
Ha szeretnéd hatékonyabban felhasználni a rendelkezésedre álló időt (amiből bizonyára neked sincs túl sok), akkor ésszerű tavaszra hagyni a befőzés egy részét. Na persze jogosan merül fel ilyenkor a kérdés, hogy hogyan tartsd frissen a terméseket szüretelés után addig, amíg rá nem érsz befőzni őket. Szerencsére többféleképpen is biztosíthatod, hogy terméseid hosszú távon is frissek (vagy majdnem teljesen frissek) maradjanak.
A tavaszi befőzés továbbá jóval olcsóbb mulatság lehet, mint az őszi, hiszen a legtöbb helyen a szezon végén kúsznak fel a befőzéshez szükséges kellékek árai. Habár a befőttesüvegek és gyűrűk többször is újrahasználhatók (persze csak ha nem sérültek), az üvegtetőket és a pektint (hogy csak két példát említsünk) mindig újból meg kell vásárolnod, ha befőzéshez készülsz.
Kertészként bizonyára tudod, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik gyors érésüknek köszönhetően már tavasszal is szüretelhetők, így egyáltalán nem kell őszig várnod, hogy kellő mennyiségű befőzhető termést gyűjthess össze kertedből! Nézzük a legjobb tippeket, amire szükséged lesz a tavaszi befőzéshez!
Tavaszi befőzés - Használj szezonális zöldségeket
Fontos, hogy éppen szezonális zöldségeket használj, vagy legalább is olyanokat, amiket éppen a legfrissebb állapotukban tudsz feldolgozni. Ha korábban lefagyasztott terméseket vagy kénytelen használni, akkor nem lesz sok választásod, de ha mégis van lehetőséged rá, használj annyi friss zöldsége, amennyit csak tudsz (és persze szigorúan csak annyit, amennyit a recept megkövetel). Most pedig nézzük, milyen ételeket kell elkészítenünk most, tavasszal, a következő oldalon folytatom!