8 étel, amiket tavasszal érdemes befőzni. Miket érdemes ilyenkor befőzni és miért?

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes

Bizonyára veled is megesett már, hogy az őszi teendők közepette elfelejtetted befőzni terméseidet, vagy szimplán olyan rengeteg volt belőlük, hogy nem is tudtad, mit kezdj velük. A befőzés azonban nem feltétlenül kell, hogy ősszel történjen! A helyzet az, hogy ezt a feladat gond nélkül átnyúlhat a téli hónapokba is, és akár még tavasszal is foglalkozhatsz vele. Rengeteg termést tartósíthatsz a tavasz folyamán, amivel nem csak időt spórolhatsz meg magadnak a későbbiekben, hanem lehetővé teszik számodra, hogy megőrizd kemény munkád gyümölcseit (és zöldségeit). Cikkünk elején felsorolunk néhány ételt, amelyeket tavasszal is befőzhetsz, majd megosztunk néhány hasznos tippet is ezzel a feladattal kapcsolatba!

Hasznos tanácsok a tavaszi befőzéshez

Miért érdemes tavasszal befőzni?

A legegyértelműbb ok a tavaszi befőzésre, hogy rengeteg időt spórolhatsz meg vele a következő őszre. Tény, hogy a tél végén és kora tavasszal is sok dolgod van (pl. ilyenkor ülteted el bent a magokat, elkezded kiterelni az állatokat a legelőre, ellenőrzöd a kerti szerszámokat, stb.), de még így sincs közel annyi tennivalód, mint tavasszal, amikor ki kell takarítani a kertet, szüretelni kell a terméseket, és így tovább.

Ha szeretnéd hatékonyabban felhasználni a rendelkezésedre álló időt (amiből bizonyára neked sincs túl sok), akkor ésszerű tavaszra hagyni a befőzés egy részét. Na persze jogosan merül fel ilyenkor a kérdés, hogy hogyan tartsd frissen a terméseket szüretelés után addig, amíg rá nem érsz befőzni őket. Szerencsére többféleképpen is biztosíthatod, hogy terméseid hosszú távon is frissek (vagy majdnem teljesen frissek) maradjanak.

hirdetes

A tavaszi befőzés továbbá jóval olcsóbb mulatság lehet, mint az őszi, hiszen a legtöbb helyen a szezon végén kúsznak fel a befőzéshez szükséges kellékek árai. Habár a befőttesüvegek és gyűrűk többször is újrahasználhatók (persze csak ha nem sérültek), az üvegtetőket és a pektint (hogy csak két példát említsünk) mindig újból meg kell vásárolnod, ha befőzéshez készülsz.

Kertészként bizonyára tudod, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik gyors érésüknek köszönhetően már tavasszal is szüretelhetők, így egyáltalán nem kell őszig várnod, hogy kellő mennyiségű befőzhető termést gyűjthess össze kertedből! Nézzük a legjobb tippeket, amire szükséged lesz a tavaszi befőzéshez!

Tavaszi befőzés - Használj szezonális zöldségeket

Fontos, hogy éppen szezonális zöldségeket használj, vagy legalább is olyanokat, amiket éppen a legfrissebb állapotukban tudsz feldolgozni. Ha korábban lefagyasztott terméseket vagy kénytelen használni, akkor nem lesz sok választásod, de ha mégis van lehetőséged rá, használj annyi friss zöldsége, amennyit csak tudsz (és persze szigorúan csak annyit, amennyit a recept megkövetel). Most pedig nézzük, milyen ételeket kell elkészítenünk most, tavasszal, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

76/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az egyes kereskedelmi vállalkozások által 2007. évben igénybe vehetõ csekély összegû... Tovább

csőkutas öntözés

a csőkút (—>kút) alján nyert vízmennyiség legelterjedtebb hasznosítása, a kútból... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség